Kamer: Landbouwbegroting staat onder druk
De twee Kamerleden zien een acuut probleem en een langdurig probleem. Op korte termijn zien ze dat het ministerie gaten vult met fondsen die daar niet voor bedoeld zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over het transitiefonds voor de landbouw, dat bedoeld is om boeren te helpen om om te schakelen naar een duurzame landbouw, maar dat het ministerie ook gebruikt om andere zaken te bekostigen.
Maar zelfs met dat verkeerd gebruik van fondsen zien de rapporteurs dat er voor een aantal punten die het ministerie wil bereiken, geen financiële dekking is om de programma’s uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over geïntegreerde gewasbescherming en over dierwaardige veehouderij.
Daarnaast heeft het ministerie te maken gehad met aanzienlijke onverwachte uitgaven, die een gat in de begroting hebben geslagen. Het gaat daarbij vooral om de ruimingskosten die gemaakt zijn vanwege de heftige uitbraak van vogelgriep, waarbij die kosten zover zijn gestegen dat het diergezondheidsfonds die niet meer kon vergoeden.
Structurele tekorten
Op de lange termijn zien de Kamerleden dat er structureel geen toename is van de LNV-begroting. Wel voor volgend jaar, maar niet voor de jaren daarna. Dat staat volgens hen niet in verhouding met de opgaven die het ministerie te wachten staan in de jaren na 2023.
Het ministerie heeft een ambitieus programma, constateren ze, maar krijgt ook te maken met tegenslagen, zoals waarschijnlijk verdere uitbraken van vogelgriep en ook met het transitiefonds vanwege het verlies van derogatie. De Groot en Grinwis willen dan ook weten hoe het ministerie denkt de kosten voor die ambitieuze agenda te dekken.
Minister Adema zal morgen antwoord geven op deze vragen.