Zoveel mogelijk in de natuur grazen
De veertig Blonde d’Aquitaine koeien en kalveren van Erik (40) en Mieke (38) Dignum lopen zoveel mogelijk in de natuur. „We vinden het erg belangrijk dat onze dieren zo natuurlijk en gezond mogelijk opgroeien” vertelt Erik. Waarop Mieke aanvult: „Daarbij willen we ook een landschap creëren dat voor iedereen mooi is en dat tegelijk bijdraagt aan de biodiversiteit. We willen bijvoorbeeld nog meer hagen en andere landschapselementen aanleggen.”
Sinds maart van dit jaar is de droom van Erik en Mieke werkelijkheid geworden. Ze hebben namelijk een boerderij gekocht en het is de bedoeling dat hun dieren daar ook hun thuis gaan vinden in de wintermaanden. En dan alleen in de wintermaanden, want ’s zomers lopen de vleeskoeien zoveel mogelijk in de natuur van Limburgs Landschap en Natuurmonumenten. Ze pachten zo’n 40 hectare natuurgrond waar de koeien mogen grazen.
Met twee begonnen
De kudde van Erik en Mieke bestaat op dit moment uit 40 stuks vee waarvan 17 volwassen zoogkoeien. Ze zijn in 2008 begonnen met twee Blonde d’Aquitaine runderen. „Ik kom uit een dorp en had een bijbaan bij een melkveehouder”, vertelt Erik. „Toen die melkveehouder inzag dat hij geen opvolging had, zijn ze gestopt met melken en overgestapt op vleesvee.” Erik bleef, naast zijn werk bij de apotheek, bij die boer werken. Toen hij Mieke leerde kennen, die ook een voorliefde heeft voor vleesvee, namen ze langzaamaan het vleesveebedrijf over.
Er waren echter wat uitdagingen op die locatie, vertelt Mieke. „Het bedrijf zat heel dicht bij een woonwijk. En het bedrijf had maar één hectare eigen grond. We willen onze koeien graag zo natuurlijk en zo gezond mogelijk houden. Veel ruimte voor natuur en biodiversiteit was daar niet.”
Een kans
De boerderij die Mieke en Erik nu gekocht hebben, staat in de buurt van het ouderlijk huis van Mieke. Al jaren hadden Mieke en Erik een goede verstandhouding met de vorige eigenaar van de boerderij. Ze maakten de afspraak dat wanneer de boerderij (met 3,6 hectare eigen grond) verkocht zou worden, zij de eerste keuze zouden hebben. Toen het eindelijk zo ver was, bleek het verkrijgen van de financiering een uitdaging. Maar na negen maanden kregen ze het dan toch voor elkaar.
Sinds maart wonen Erik en Mieke samen met hun drie kinderen op de boerderij in Haler. Daar is nog genoeg te doen. De oude ligboxenstal voor 50 melkkoeien wordt omgebouwd tot een vrije uitloopstal voor de vleeskoeien. Daarnaast is Mieke bezig met het starten van een zorgtak bij de boerderij.
Vleespakketten
Jaarlijks brengen ze nu vijf tot zes dieren naar de slager. Het vlees verkopen ze in vleespakketten. „Een koe gaat pas naar de slacht als 80 procent van het vlees verkocht is”, vertelt Mieke. Dat slachten gebeurt bij een kleinschalige slachterij in de buurt.
„De koe wordt dan in de ochtend vroeg opgehaald. Daarna gaan we zelf naar de slagerij om de pakketten klaar te maken. Die brengen we diezelfde dag nog langs bij de klanten. We vinden het belangrijk dat het vlees zo vers mogelijk bij de klanten komt. Dus niet eerst in de diepvries.”
Dit was een artikel uit de Sterke Erven Monitor special van Agrio. Bekijk de volledige special via deze link.
Sterke Erven Monitor
Het zijn momenteel hectische tijden. Daarom vinden wij, als Agrio, het des te belangrijker om te weten wat er leeft onder de boeren. Deze tweede editie van de Sterke Erven Monitor, een jaarlijkse peilstok in de boerenwereld, brengt daar helderheid in. 935 boeren hebben hun zorgen, kansen en toekomstvisie met ons gedeeld door de online-vragenlijst in te vullen. De uitkomsten staan in deze interactieve pdf en zijn vertaald naar zes thema's: Natuur en landschap, Maatschappij, Familie, Ondernemerschap, Energie en Innovatie. Sterke Erven thema's die we komend jaar verder gaan uitdiepen in onze producten.