De kracht van familie
Als kleine meisjes haalden Jantine (nu 32) en Sophie (nu 29) met hun pony’s de koeien van hun vader op. Dat was leuk om te doen. Maar boerin worden? Dat ging ’m volgens de meiden niet worden.
Ruim twintig jaar later zitten Simon (64), zijn vrouw Carla (60) en dochter Sophie (29) aan de keukentafel. Jantine heeft het boerenleven achter zich gelaten en is juridisch adviseur geworden. Sophie heeft gekozen voor de opleiding veehouderij. Vorig jaar zomer heeft ze samen met haar vriend Robin het bedrijf overgenomen.
Meteen aan de slag
De geschiedenis heeft zich herhaald. Ook vader Simon en moeder Carla, allebei boerenzoon en -dochter, riepen vroeger dat zij absoluut geen boer(in) wilden worden. Toch liep het anders. Carla en Simon werden verliefd. Toen Simon de kans kreeg om het melkveebedrijf van zijn vader voort te zetten, wist hij: „Als ik het niet overneem, dan stopt het.” Jong en vol energie besloot hij ervoor te gaan.
Die instelling van zijn vroegere zelf, ziet Simon nu terug in Sophie. „Als je jong bent, wil je meteen aan de slag en dingen doorduwen. Maar nu ik wat ouder ben, doe ik vaker rustiger aan. Veel dingen doe ik al jaren zo en dat vind ik eigenlijk wel prima.”
Ruimte en vertrouwen geven
Nu Sophie het bedrijf heeft overgenomen, schuurt dat ook weleens. „Ik merk echt dat ik de drang heb dat het anders en beter moet”, zegt Sophie. „Bijvoorbeeld in het rantsoen zijn er wat dingetjes veranderd. Ook zijn Robin en ik zijn bezig met melkrobots.”
Hoewel Simon en Carla zelf andere keuzes zouden maken, geven ze Sophie en Robin de ruimte en het vertrouwen. Als het gaat om de melkrobots, zegt Simon: „Die keuze zouden Carla en ik nooit gemaakt hebben. Maar ik ga me bewust niet meer mengen in grote beslissingen. Dit is een beslissing voor de toekomst en daar ga ik niet meer over.”
Toch hecht Sophie veel waarde aan de mening van haar vader. „Hij blijft toch wel het opperhoofd”, grapt ze. „Hij woont hier, het is zijn bedrijf en hij heeft ook voor veel uitdagingen gestaan, zoals de melkquotering. Door zijn ervaring kan hij mij helpen bij de uitdagingen waar ik nu voor sta, zoals de natuurdoelen.”
Steeds complexer
De huidige situatie en wat dat betekent voor Sophie en Robin, zijn zaken waar Simon zich zorgen over maakt. Hij kan ervan wakker liggen. „Het leven van Sophie wordt steeds complexer. Er wordt tegenwoordig zoveel van je verwacht. En in de maatschappij is er steeds minder gevoel voor het boerenleven. En tegelijk heeft iedereen wel iets over jou, als boer, te zeggen.”
Daarom geeft Simon zijn dochter precies hetzelfde advies mee als hij destijds van zijn vader kreeg: „Laat je niet gek maken en doe wat je leuk vindt. De wereld verandert, dus kijk ook rond en focus niet alleen op je eigen bedrijf. Voor je het weet, is je leven voorbij en heb je misschien nog wel heel veel dingen niet gedaan. En als je uit het boeren echt geen energie meer haalt, stop er dan gewoon mee. Dat is niet erg.”
Het samen oplossen
Simon en Sophie lijken op elkaar. „Als m’n vader en ik koeien gaan halen met de veewagen, worden er soms grapjes gemaakt en kan het er qua communicatie hard aan toegaan”, zegt Sophie. “Of het nou goed gaat of niet, uiteindelijk moet je toch weer samen naar huis.” Waaraan Simon trots toevoegt: „En dat is de kracht van familie: dat je het ook samen weer oplost.”
Dit was een artikel uit de Sterke Erven Monitor special van Agrio. Bekijk de volledige special via deze link.
Sterke Erven Monitor
Het zijn momenteel hectische tijden. Daarom vinden wij, als Agrio, het des te belangrijker om te weten wat er leeft onder de boeren. Deze tweede editie van de Sterke Erven Monitor, een jaarlijkse peilstok in de boerenwereld, brengt daar helderheid in. 935 boeren hebben hun zorgen, kansen en toekomstvisie met ons gedeeld door de online-vragenlijst in te vullen. De uitkomsten staan in deze interactieve pdf en zijn vertaald naar zes thema's: Natuur en landschap, Maatschappij, Familie, Ondernemerschap, Energie en Innovatie. Sterke Erven thema's die we komend jaar verder gaan uitdiepen in onze producten.
Tekst: Eline van de Westeringh
Beeld: Ellen Meinen