Boetes voor Zeeuwse en Noord-Hollandse uienhandelaren die contant geld aannamen uit Afrika
Nederland is wereldwijd een van de grootste exporteurs van uien. 95 procent van alle Nederlandse uien is bestemd voor export. In het seizoen 2021/2022 werd 1,3 miljoen ton uien geëxporteerd. Veel daarvan gaat naar het West-Afrikaanse Ivoorkust, Senegal en Mauritanië. Belangenbehartiger GroentenFruit Huis stelde al eerder dat het gebruikelijk is dat sommige Afrikaanse landen de aankoop van uien en aardappelen contant betalen omdat bancaire betalingen in buitenlandse valuta onmogelijk zijn. Bovendien zijn de banken in onder andere Mauritanië niet betrouwbaar.
Koffers vol euro’s
Beemsterboer Food Traders en Dacomex drijven juist daar veel handel. Afrikaanse geldlopers kwamen met tassen of koffers vol met biljetten van 500 euro aan bij de bedrijfspanden in Sint-Maartensdijk en Warmenhuizen, waarna de bedrijven de uien en aardappelen naar West-Afrika verscheepten en het geld naar de bank brachten.
De rechtbank in Zwolle concludeerde vorige week, op basis van de respectievelijke in beslag genomen boekhoudingen, dat bij Beemsterboer in een aantal jaren tijd 35 miljoen euro in contanten naar binnen is gebracht. Bij het Zeeuwse bedrijf ging dat om 5,6 miljoen aan contanten.
Witwassen
Nederland kent geen beperkingen in betalingen met contant geld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, België en Spanje. Daarom is ons land interessant voor criminelen die geld willen witwassen. Toch zijn de handelaren wel in gebreke gebleven. De betalingen waren niet terug te vinden op een factuur en niet gemeld en de identiteit van de geldlopers was onbekend. Daarmee overtraden de bedrijven de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), mede omdat Mauritanië een land is met een verhoogd corruptierisico. Bij stortingen van 10.000 euro moet een onderzoek worden uitgevoerd naar de klant. Door een uittreksel van de Kamer van Koophandel of een kopie van het paspoort moet worden vastgesteld of de koper betrouwbaar is. Jarenlang zijn de betalingen contant gedaan tot banken en boekhouders medio 2019 aan de bel trokken.
Boete voor bestuurders
De rechtbank in Zwolle vond de tenlastelegging voor de twee bedrijven bewezen. Beemsterboer Food Traders kreeg een boete van 200.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Drie bestuurders kregen elk een boete van 50.000 euro opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. Dacomex kreeg een boete van 47.500 euro. Beide bedrijven vertelden de afgelopen jaren geen contante bedragen meer te hebben aangenomen.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen