Adviesbureau uit Limburg verantwoordelijk voor grootschalige mestfraude
Het Openbaar Ministerie ziet het agrarische adviesbureau als een criminele organisatie die in 2017, 2018 en 2019 diverse documenten vervalste en gebruikte. Het is één van de grootste mestfraudezaken in ons land.
De vier bestuurders (mannen uit Heythuysen (59), Melick (55), Meijel en Neer (55)) van het adviesbureau worden gezien als hoofdverantwoordelijke. Drie van de vier bestuurders krijgen daarom een celstraf van 18 maanden (waarvan zes voorwaardelijk). De vierde bestuurder krijgt de maximale taakstraf van 240 uur omdat hij een aanzienlijk kleinere rol had in het geheel. Als hij nogmaals de fout in gaat, dan krijgt hij een celstraf van 3 maanden. Daarnaast krijgt het bedrijf, één van de grootste agrarische adviesbureaus van Nederland, een boete van 400.000 euro (waarvan 200.000 euro voorwaardelijk).
De straffen vallen lager uit dan het Openbaar Ministerie eiste. De rechter heeft dit besloten omdat uit het dossier blijkt dat niet alle bestuurders op de de hoogte waren van alle gevallen van valsheid in geschrifte die de officier van justitie voorlegde aan de rechter.
Randjes van de wet
In de ogen van de rechtbank hebben de bestuurders jarenlang de randjes van de wet opgezocht. Ook werd de grens overschreden op het moment dat de klant dat van de bestuurder verlangde. 'Met het vervalsen van diverse documenten en het gebruiken van die vervalsingen werd wat krom was, recht getrokken en werden klanten (financieel) bevoordeeld. Met deze werkwijze tast het adviesbureau de intergriteit van het systeem aan, op alle aspecten van de meststoffenwetgeving', oordeelt de rechtbank. Daarbij hielden de medewerkers geen rekening met de schade aan het milieu en de volks-en diergezondheid.
Boeren schuldig
Een aantal boeren zijn ook schuldig bevonden door de rechter voor betrokkenheid bij mestfraude. Zo hebben twee broers meer percelen opgenomen dan dat ze daadwerkelijk in gebruik hadden. Dit waren gronden die in eigendom waren van anderen, terwijl buiten hun medeweten hun perceel door de broers was opgegeven. De oudste broer (62) krijgt daarvoor een taakstraf van 180 uur (waarvan 60 uur voorwaardelijk) en een geldboete van 25.000 euro (waarvan de helft voorwaardelijk). Zijn familielid (59) krijgt een taakstraf van 80 uur (waarvan 40 uur voorwaardelijk) en een geldboete van 15.000 euro (waarvan 5.000 euro voorwaardelijk).
Daarnaast krijgt een 59-jarige man uit Susteren een taakstraf van 120 uur (veertig uur voorwaardeljk) voor het vervalsen van cijfers over niet geleverde en daadwerkelijk geproduceerde melk. Daarmee wilde de man meer fosfaatrechten krijgen dan waar hij recht op had. Ook krijgt zijn bedrijf een geldboete van 20.000 euro (waarvan de helft voorwaardelijk). Een andere 57-jarige man uit Esbeek krijgt een boete van 2.500 voor het vervalsen van informatie over zijn stallen.
De rechtbank legt ook een 48-jarige man uit Ysselsteyn een geldboete op van 2.500 euro. Hij liet op een bouwtekening van een silo een afwijkende inhoudsmaat vermelden om zo een langdurig vergunningstraject te voorkomen. De 58-jarige eigenaar van het bedrijf dat de mestsilo zou bouwen krijgt voor zijn aandeel een geldboete van 1.000 euro en zijn bedrijf krijgt een geldboete van 1.500 euro.