Voergroep Zuid opent vleesvarkensonderzoeksstal
„Door te starten met een eigen vleesvarkensproefbedrijf willen wij de theorieën uit fundamentele onderzoeken van bijvoorbeeld universiteiten, beter doorvertalen naar de dagelijkse praktijk op een varkensbedrijf.” Dat zegt Maud Rombouts, data-expert nutritie bij de Voergroep, in het eigen coöperatiemagazine.
Zoektocht
Volgens Maud Rombouts was het niet makkelijk om een geschikt vleesvarkensbedrijf te vinden. Voor een dergelijke status moet het bedrijf representatief zijn voor de Nederlandse situatie en daarnaast stabiele technische resultaten draaien en toekomstbestendig zijn. Verder dient het te beschikken over een automatisch voersysteem en een praktische indeling hebben. „Natuurlijk speelt de varkenshouder zelf een grote rol. Hij voert zelf veel metingen uit en moet dit ook leuk vinden en geïnteresseerd zijn in de onderzoeken die wij samen doen. Uiteindelijk zijn ze uitgekomen bij Martin Meulendijks (52) in Kessel”, vat Rombouts het zoekproces uit.
Bedrijfsgegevens
Meulendijks houdt 650 vleesvarkens op zijn thuislocatie in Deurne en 1.800 vleesvarkens in Kessel. Met zijn TN70 x Tempo varkens realiseerde hij in 2021 een gemiddelde groei van 894 gram. Dit bij een voederconversie van 2,26 en een EW-conversie van 2,47. De uitval bedroeg 2 procent.
Uitvoering
Om voerproeven te kunnen doen zijn op de locatie in Kessel extra voersilo’s geplaatst en werden de voerleidingen aangepast. Zo kunnen binnen één afdeling verschillende voeders worden aangeboden. Verder is een weegschaal geplaatst om de verschillende groepen makkelijk te kunnen wegen. Maud ontvangt alle voer, weeg en slachtdata per groep en kan op basis daarvan de proefresultaten analyseren.
Toekomst
Voergroep Zuid gaat zich de komende jaren in haar proeven richten op drie thema’s: technologie en voederwaarde; voeding in relatie tot welzijn en gedrag en CO2, footprint en circulariteit. Volgens de voercoöperatie moeten deze thema’s uiteindelijk bijdragen aan een verdere verduurzaming van de varkenshouderij en een beter rendement op het boerenerf.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Voergroep Zuid