Verschillende boerinnen genomineerd voor 'Vrouw in de media awards 2022'
De prijs is in het leven geroepen door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media. 'Om vrouwelijke experts aan te moedigen zichtbaar in de media te zijn en redacties aan te moedigen om hen vaker dat podium te bieden', schrijft de organisatie. Blijkbaar weten media boerinnen goed te vinden en andersom, want er zijn veel genomineerden uit de boerensector.
Gelderland
In Gelderland kan gestemd worden op varkenshoudster Marieke van Beers uit Niftrik. Ze is ook bestuurslid bij ZLTO Rijk van Nijmegen en adviseur agrarisch omgevingsrecht. Op haar Facebookpagina geeft ze aan verrast te zijn. 'Bizar dat ik op deze lijst sta, blij verrast en enorm vereerd. Afgelopen jaar ben ik op zoek gegaan naar nieuwe wegen en manieren om te boeren en varkens te houden.'
In Gelderland is ook minister van Natuur & Stikstof Christianne van der Wal genomineerd. Ze trad begin 2022 aan als minister en daaropvolgend kwam ze ook veelvuldig in het nieuws. Van der Wal komt uit Hierden. De twee nemen het in Gelderland onder meer op tegen wielrenster Annemiek van Vleuten en GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld.
Overijssel
Vee & Gewas-columnist Heleen Lansink-Marissen uit St. Isidorushoeve staat op de shortlist waarop gestemd kan worden. De melkveehoudster schrijft iedere maand een column over landbouwgerelateerde onderwerpen. Ze zet daarbij veel in op de verbinding tussen boeren en burgers. Haar columns zijn hier te lezen.
Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) uit Deventer is ook genomineerd. Het Tweede Kamerlid zet zich in voor de boeren en het platteland en maakt zich momenteel op voor de Provinciale Satenverkiezingen in maart. Haar partij doet in alle provincies mee. De jury van de verkiezing schrijft: 'Plattelandsvrouw, no nonsense politiek en heel vaak te gast in talkshows. Ook in 'De slimste mens' of als spreker op bijeenkomsten los van BBB-belang.'
Drenthe
Er staan geen vrouwelijke boeren op de lijst in Drenthe. Sonja van der Meer (Het Drentse Landschap) uit Langerak staat wel op de lijst.
Groningen
Annemarie Nijhoff uit Drieborg zet zich in voor gedupeerden van de aardbevingen in Groningen. Ze haalde enorm veel media toen ze samen met haar partner besloot om de gevel van haar monumentale boerderij roze te verven. Ze zat bij Jinek aan tafel maar kreeg ook vermeldingen bij RTV Noord, Metro, Hart van Nederland en het Dagblad van het Noorden. Een boer uit Eenrum volgde haar voorbeeld.
Friesland
Trienke Elshof is melkveehoudster in Oldetrijne en daarnaast actief als 'vergaderboer'. Ze is onder meer voorzitter van LTO regio Noord en portefeuillehouder Vakgroep platteland & omgeving voor LTO Nederland. Ze roept haar volgers op Twitter op om op haar te stemmen, dat geeft aan dat ze trots is op de uitverkiezing.
Ze krijgt wel tegenstand uit boerenhoek, want ook Femke Wiersma uit Holwerd is genomineerd. Zij was beleidsadviseur bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, communicatieadviseur bij de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu en adviseur bij de promotieorganisatie van boeren, tuinders en vissers Team Agro NL. Nu is ze vooral bekend als de rechterhand van Caroline van der Plas als fractiemedewerker. Voor haar zijn de verkiezingen in maart ook spannend, want Wiersma is kandidaat-gedeputeerde in Friesland voor de BBB.
Noord-Holland
Op Agraaf-columnist Amber Laan kan gestemd worden. De melkveehoudster uit Warder is niet alleen bekend van haar columns, maar ook als voorzitter van Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt. Ze boert in de buurt van Natura 2000 en is naast haar werkzaamheden op het bedrijf ook nog actief als adviseur. Haar columns zijn via deze link te lezen.
Zeeland
Martine Lisseveld-Reijngoudt is geen boerin, maar algemeen directeur bij Reijnpack B.V, één van de grootste witlofverpakkers van Europa. Bood onderdak en werk aan Oekraïense vluchtelingen en wil witlof hip maken bij jongeren.
Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant
In Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant staan geen boerinnen op de lijst.