Aantal muskusratten in Zeeland neemt af
Landbouwers kunnen veel hinder ondervinden van muskus- en beverratten. De dieren vreten vrijwel aan alle landbouwgewassen en daarnaast graven ze holen met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Muskusratten behoren tot de familie van de woelmuis en niet tot de ratten. Het zijn exoten die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen. Dat betekent dat ze geen natuurlijke vijanden in Nederland hebben. Aangezien ze in één jaar tijd zo’n twintig nakomelingen kunnen krijgen, kan de populatie hard groeien. Een muskusrat kan per jaar zonder problemen twaalf kruiwagens grond verplaatsen. Dat kan ten koste gaan van de stabiliteit van de oevers en dijken. Om te zorgen voor de waterveiligheid in Nederland, bestrijden de waterschappen de muskusratten.
Meer muskusratten
Omdat de populatie in Zeeland de laatste jaren toenam, heeft het waterschap het aantal bestrijders uitgebreid naar twintig. Zij werken in het gebied van ongeveer 14.000 kilometer oever. En dat heeft effect, want in 2019 werden er 2177 muskusratten gevangen, 3186 in 2020 en 4936 in 2021. Met name op Walcheren, de Zak van Zuid-Beveland, de driehoek tussen Aardenburg, Oostburg en Sluis, en het gebied tussen IJzendijke en Westdorpe voldoet nog niet aan de norm van de maximaal gevangen 50 muskusratten per jaar die het waterschap heeft gesteld. Beverratten zijn in Zeeland niet gevangen. Omdat de ratten zich niet storen aan landsgrenzen zijn samen met België ook vangacties gehouden. Doel is om in 2034 in Nederland geen levensvatbare populatie muskusratten meer te hebben. Dat doel is bereikt als er minder dan 500 dieren per jaar worden gevangen.
Landelijke cijfers
De Nederlandse waterschappen vingen vorig jaar 48.447 muskusratten, 8 procent meer dan in 2021 toen er 44.995 werden gevangen. De regionale verschillen zijn groot. Beleidsadviseur Dolf Moerkens van de Unie van Waterschappen legt uit dat dat komt doordat in het westen, waar veel muskusratten zijn, meer bestrijders zijn ingezet waardoor het aantal vangsten is toegenomen.
Het aantal beverratten daalde flink (17%) naar 1131. Deze ratten zijn al teruggedrongen naar de landsgrens. Ruim 95 procent van de vangsten gebeuren langs de grens met Duitsland, waar de beverratpopulatie nog altijd omvangrijk is.
Via muskusrattenbestrijding.nl kun je het melden als je een muskus- of beverrat hebt gezien.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Drents Overijsselse Delta
Bron: Waterschap Scheldestromen