Vervoer suikerbieten per schip groot succes volgens Noord-Brabant

Om fileknelpunten op A58 en A67 te ontlasten en het transport duurzamer te maken is in 2020 een pilot gestart door provincie Noord-Brabant en Groene Cirkels om suikerbieten te vervoeren per schip. Groene Cirkels bestaat uit een uitgebreid netwerk van innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Binnen Groene Cirkels kwam al snel bietentransport per schip ter sprake.
Vrachtauto vanaf 2005
‘Dat is niet nieuw’, vertelt Sjef de Wit beleidsadviseur goederenvervoer binnen het programma Slimme en Groene Mobiliteit over de rol en de visie van de provincie hierin. ‘Vroeger was de jaarlijkse ‘bietencampagne’ een hoogtepunt in het binnenvaartjaar. Vanaf 2005 heeft de vrachtauto de aanvoer van de bieten naar de suikerfabrieken volledig overgenomen.’ Om het transport over water nieuw leven in te blazen, is onder meer de samenwerking gezocht met MCA Brabant, een gespecialiseerde adviesorganisatie voor multimodaal goederenvervoer, en LCB die de innovatiekracht van de logistieke sector binnen Noord-Brabant versterkt. Verder is de gemeente Steenbergen aangesloten.
Gecombineerd transport
MCA Brabant onderzocht met welke vervoerswijzen Cosun Beet Company de bieten vanuit de verst gelegen gebieden het beste kan vervoeren. Uit het onderzoek is gebleken dat gecombineerd transport, georganiseerd rond vervoer per schip, de laagste CO2-uitstoot en kosten met zich meebrengt en beter presteert dan vervoer per vrachtauto.
Indirecte rol
De pilot in 2020 was een groot succes, waarna ook in de bietencampagnes van 2021 en 2022 bieten per schip zijn vervoerd – ieder jaar weer wat meer. In 2021 werden daardoor 15.000 vrachtwagenbewegingen voorkómen; wat een CO2-reductie van 20 procent opleverde. De verwachting is dat dit in de campagne van 2022 nog meer zal zijn. De provincie Noord-Brabant speelt bij een proces als dit vooral een indirecte rol, vertelt De Wit.
Schone Lucht Akkoord
‘Wij hebben bijvoorbeeld een goed zicht op de subsidieregelingen vanuit het ministerie van I&W die voor verbeteringen van havenvoorzieningen of vanuit het Schone Lucht Akkoord kunnen worden ingezet. We kunnen marktpartijen zoals Cosun Beet Company daarop wijzen en adviseren bij de aanvraag: daarmee komt 50 procent co-financiering vanuit het Rijk in beeld. Daarnaast kunnen we een bijdrage leveren wanneer er zaken gaan spelen op het gebied van de milieu- en omgevingsvergunningen. Dat speelt nu nog niet, maar wanneer Cosun op termijn een eigen kadefaciliteit gaat realiseren zal dat wellicht wel het geval zijn. Stimuleren en faciliteren is dus onze voornaamste rol.”
Kansen en successen
Er zijn al successen geboekt op het gebied van logistiek, maar er liggen zeker ook nog kansen, zo meldt De Wit. ‘Een volgende stap is kijken naar manieren om te verduurzamen binnen de scheepvaart zelf. Emissieloos varen bijvoorbeeld, of emissiearm door het gebruik van biodiesel of bio-LNG als brandstof. De kracht van deze samenwerking is volgens mij dat je, met de wil en de bereidheid om stappen te zetten, actief gaat zoeken naar gemeenschappelijke ambities en kansen. Bij dit project werd dat heel duidelijk zichtbaar: voor Cosun Beet Company is vervoer per schip een duurzamere manier van bietentransport, terwijl het vanuit de provincie weer perfect past binnen de strategie om de goederenvervoercorridors te ontlasten.’

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Noord-Brabant