Noord-Brabant wil pachtvoorwaarden rond Natura 2000-gebieden aanpassen
Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes wil graag een stapje verder gaan in de uitgifte van duurzame pachtgronden. „Het huidige systeem is goed, maar dat betekent niet dat we onze pachtsystematiek niet moeten door ontwikkelen. Wij willen ondernemers helpen te anticiperen op de maatregelen die zijn aangekondigd in het zevende actieprogramma Nitraat en bij hun bijdragen aan de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA). Ondernemers die bijdragen aan onze opgaven willen we nog beter faciliteren.”
Duurzaamheidsscore
Het ministerie LNV bereidt momenteel een aanpassing van de pachtwet voor, waarin staat dat langjarig pachten de nieuwe standaard wordt. Ook moet het makkelijker worden om afspraken over duurzaamheid op te nemen in de contracten.
Het Rijksvastgoedbedrijf wil het Brabantse idee van een duurzaamheidsscore overnemen. Dit houdt in dat bij de gunning van pachtgrond niet alleen naar de hoogste prijs wordt gekeken, maar ook naar de duurzaamheid van de bedrijsvoering en ondernemer. In de praktijk komt het erop neer dat boeren met duurzaamheidscertificaten eerder pachtgronden van het rijk krijgen toegewezen.
Natuurorganisaties
Niet alleen het ministerie zet een belangrijke stap in het streven naar een duurzamer beheer van pachtgronden, ook drie grote natuur beherende organisaties (Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Natuurmonumenten) willen vaker en beter samenwerken met boeren die op hun hele bedrijf een bedrijfsvoering hebben, of willen ontwikkelen, die de natuur- en landschapskwaliteit versterkt."
Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten verpachten samen ruim 14.000 hectare natuurgrond aan ongeveer 1000 verschillende agrariërs. De samenwerking kan vorm krijgen, aldus de drie natuurbeherende organisaties, door het delen van kennis, het gezamenlijk uitvoeren van werkzaamheden, langjarige pachtovereenkomsten en voordeel bij de uitgifte van hun pachtgronden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Noord-Brabant
Bron: Noord-Brabant