Brabantse boeren krijgen 2,7 miljoen euro voor waterschade
Sinds de openstelling van de regeling 'Tegemoetkoming teeltplanschade uiterwaarden Maas juli 2021' op 18 februari 2022 zijn er 265 individuele meldingen binnengekomen bij het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV). 42 meldingen bleken dubbel te zijn gedaan en in totaal zijn er 223 meldingen in behandeling genomen. Daarna zijn er nog 32 meldingen ingetrokken.
Op de peildatum 20 januari 2023 zijn er in totaal 191 aanvragen in behandeling genomen. Op genoemde peildatum zijn 189 aanvragen afgehandeld en is in totaal bijna 2,7 miljoen euro uitbetaald. De andere dossiers zullen naar verwachting in het voorjaar van 2023 worden afgerond.
Uitzondering
Boeren zouden zonder deze regeling niet voor een tegemoetkoming in de schade aan hun gewassen in aanmerking gekomen zijn omdat uiterwaarden, buitendijks van een primaire kering, zijn uitgezonderd van een tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts).
De financiële vergoeding is dus bijzonder te noemen. De regering keert de tegemoetkoming uit omdat het van mening is dat er sprake is van een unieke combinatie van omstandigheden: aan de ene kant werden akkerbouwers al zwaar getroffen door de coronacrisis (akkerbouwers in dit gebied telen relatief veel aardappelen die verwerkt worden) en aan de andere kant kwam daar de financiële klap van ondergelopen gewassen bij door uitzonderlijk hoogwater in de Maas.
Toekomst
In de toekomst zal geen tegemoetkoming meer plaatsvinden voor teeltplanschade in uiterwaarden, al dan niet in combinatie met welke andere calamiteit dan ook. Met het oog op klimaatverandering en het uitgangspunt van ‘water en bodem sturend’ zullen boeren met percelen in uiterwaarden erop voorbereid moeten zijn dat hun percelen vaker onderlopen, soms ook in de zomer, vindt het Rijk.
Als akkerbouwers de inkomstenderving als gevolg van eventuele overstroming niet kunnen dragen, dan adviseert het Rijk om de gewaskeuze bepalend te laten zijn in gebieden waarvan bekend is dat deze kunnen overstromen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer