Agractie niet blij met uitgelekte stikstofplannen: 'Gelijke monniken, gelijke kappen'
Volgens De Telegraaf zijn er voor industrie en mobiliteit geen aanvullende maatregelen nodig. Die twee sectoren moeten ook respectievelijk 38 en 25 procent minder stikstof moeten uitstoten, maar die reductiepercentages worden naar verwachting gehaald vanwege andere ontwikkelingen, zoals de doelstellingen van het klimaatakkoord.
Bart Kemp voorman van Agractie: „Boeren moeten bloeden, andere sectoren worden ontzien, en hun hangt al helemaal geen 'dwingend instrumentarium' boven het hoofd. Wij zeggen: gelijke monniken gelijke kappen, en gebruik de latente ruimte van de 100 grootste uitstoters (top 100-lijst) van stikstofoxide voor ontwikkeling woningbouw."
Vanaf april
De Telegraaf meldt dat er ook een aanzet wordt gedaan voor het uitkopen van piekbelasters, en dat de industrie 38 procent minder moet uitstoten, en de mobiliteitssector 25 procent. Via een online tool kunnen piekbelasters vanaf april onderzoeken of ze aanspraak maken op een uitkoopregeling, de LBV-Plus. Ze moeten als voorwaarde wel 85 tot 100 procent stikstof reduceren. Het zou gaan om zo'n 3000 (boeren)bedrijven.
In de wet, die vrijdag komt, wordt ook geregeld dat de doelstelling voor stikstofreductie van 41 procent voor de landbouw in 2030 moet worden gehaald, in plaats van 2035. Wel zijn er twee ijkmomenten, in 2025 en 2028.
Verder wordt volgens de krant de verdeling van de pot van 25 miljard euro voor de gebiedsgerichte processen over de provincies verder vooruitgeschoven. Aanvankelijk was de bedoeling om die verdeling deze week bekend te maken, zodat provincies dat mee kunnen nemen in hun plannen, maar de verdeling lijkt nu te zijn uitgesteld tot na de Provinciale Statenverkiezingen.
Onteigening
Volgens Kemp ligt onteigening nog steeds op tafel en dat is voor Agractie teleurstellend. „Daar dreigt Van der Wal al meer dan een jaar mee. Nu blijkt dat er voor de andere sectoren helemaal niks dreigt, er wordt niet eens over gesproken. Terwijl voor boeren wel het intrekken van vergunningen of onteigening wel een optie is."
Kemp geeft toe dat de maatregelen al even in de lucht hingen, sinds afgelopen november toen een pieksbelasterregeling al werd aangekondigd. „Voor individuele boeren heeft het misschien niet eens zulke hele grote gevolgen. Wel moeten we de brieven even afwachten vrijdag. dat geldt ook voor de gesprekken over het landbouwakkoord die we op dit moment voeren met minister Adema. Ik kan nu nog niet de gevolgen inschatten voor dat akkoord."
LTO Nederland wil niet te veel vooruitlopen op vrijdag
LTO-woordvoerder Josephine Stellingwerf laat weten dat LTO aanstaande vrijdag met een inhoudelijke reactie komt, na de ministerraad. De organisatie baalt ervan dat er is gelekt, vanwege de gevoeligheid van het dossier. „We hopen dat er een evenredige verdeling komt, van wat er in het De Telegraaf-artikel staat lijkt dat nu niet het geval. Wel zijn we blij met wat extra aandacht voor de blijvers."
De verwachting is dat er in april ook een tweede regeling wordt geopend voor innovatie en bedrijfsverplaatsing van niet-piekbelasters, meldt De Telegraaf namelijk. „Verder wachten we de brieven van vrijdag af."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agractie