Kabinet wil stikstofdoelen in 2030 al behalen, overheid in gesprek met piekbelasters
Het voornemen om de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd te hebben, staat in het coalitie-akkoord. Ook Johan Remkes gaf dit in zijn rol als gespreksleider tussen boeren en overheid als advies mee aan het kabinet. Door wijziging komt in 2030 74 procent van het stikstofgevoelig Natura 2000-areaal onder de kritische depositiewaarde (KDW) te liggen.
Vergunningplicht intern salderen
Naast het wijzigen van het tijdspad, wil de minister in diezelfde wetswijziging ook een vergunningplicht voor intern salderen en andere 'stikstofgerelateerde wijzigingen' meenemen. 2025 en 2028 blijven fungeren als 'ijkmomenten'. In die jaren gaat het kabinet bekijken of het op schema ligt, of dat er meer tijd nodig is om de doelen te behalen. Het wetsvoorstel ligt vanaf begin volgende week ter consultatie. Dan kan iedereen reageren op het wetsvoorstel.
Daarnaast onderzoekt het ministerie of er een juridisch houdbaar alternatief voor de KDW als omgevingswaarde in de wet kan worden gevonden, waarbij de staat van de natuur beter tot uitdrukking komt in deze waarde. Dit is ook een advies van Remkes dat het kabinet heeft overgenomen.
Piekbelasters
Om snel stikstof te kunnen reduceren, wil het kabinet dit jaar in gesprek met zo'n drieduizend piekbelaters. Dit kunnen zowel boeren als industriële bedrijven zijn. Deze groep krijgt de opdracht om de stikstofuitstoot aanzienlijk terug te brengen door in te zetten op verduurzaming, verplaatsing of stoppen.
Door middel van een website kunnen bedrijven een indicatie krijgen of ze een piekbelaster zijn of niet en van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Ondernemers die dat willen krijgen de mogelijkheid om met de overheid in gesprek te gaan en een bedrijfsadviseur in te schakelen.
Omdat dit grote impact heeft op ondernemers, wil het Rijk de piekbelasters ondersteunen in het maken van een keuze met een speciale website, persoonlijk advies en de financieel meest aantrekkelijke regelingen. Dit wordt de komende tijd verder uitgewerkt en afgestemd met provincies, gemeenten, betrokken sectoren en de Europese Commissie. In april start de piekbelastersaanpak.
Extra inspanningsverplichting
Om een forse reductie te kunnnen bewerkstellingen, heeft het kabinet de doestelling om de stikstofneerslag in ons land met ongeveer honderd mol per hectare per jaar te laten verminderen. Deze inspanningsverplichting is een aanvulling op de bestaande inzet en zou kunnen helpen in de verschillende gebiedsprocessen. Met deze inzet denkt het kabinet dat er sneller ruimte komt voor de PAS-melders. Om hen waar nodig te helpen, is vandaag ook het instellingsbesluit van het al eerder aangekondigde schadeloket getekend.
Klimaatopgaven verdelen per provincie
Naast stikstof, doet het kabinet ook een voorstel voor de aanpak van de klimaatopgaven. Het landelijke klimaatdoel voor alle sectoren is 55 procent minder broeikasgasemissie in 2030 ten opzichte van 1990. De landelijke opgave voor de veehouderij is vijf megaton broeikasgasreductie in 2030, zoals gepresenteerd bij het coalitieakkoord.
Het kabinet wil deze klimaatopgave gaan verdelen per provincie. Dit helpt provincies bij het opstellen van de gebiedsprogramma's met een mix van landelijke en provinciale maatregelen om de doelen op het gebied van stikstof, natuur, water en klimaat te halen. Met alle gebiedsprogramma’s samen, kan het Rijk beoordelen of de landelijke klimaatopgaven en methaanreductie wordt behaald.
Doelen industrie
Het kabinet heeft in juni 2022 de indicatieve stikstofreductiedoelen voor ammoniak (NH3) bekend gemaakt. De realisatie van dat doel vraagt een forse reductie van de uitstoot van NH3 door de landbouwsector van 41 procent. Het kabinet vindt het belangrijk dat alle sectoren een evenredige bijdrage leveren aan het oplossen van de stikstofproblematiek.
De industrie moet in 2030 de uitstoot van stikstofoxden (NOx) met 38 procent verminderd hebben en voor de sector moibiliteit moet in datzelfde jaar de uitstoot met 25 procent afgenomen zijn. Het kabinet heeft daarbij gekeken op welke wijze reductie in sectoren zo goed mogelijk kan bijdragen aan de natuur en wordt per sector ook gekeken naar de opgaves voor schone lucht en de klimaatdoelstelling.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer