Dutch Pork Expo waardeert innovaties, Beursorganisatie moet puntjes op de i gaan zetten
P. Bos Veevoeders uit Ederveen wint Innovatie Award op Dutch Pork Expo
StructoBlend is een 3 in 1 concept van P. Bos veevoeders. De huidige genetica van de varkens zorgt voor een hoge productiviteit. Daarbij zijn structuur en vezels in het voer belangrijk voor een optimale maag- en darmgezondheid. Een aantal voeringrediënten zijn minder goed bestand tegen de hoge temperaturen van het persproces. Door dit persen achterwege te laten, stimuleren juist deze ingrediënten de maagwand, wat de totale vertering van het voer en de gezondheid van het varken bevordert.
Daarnaast zijn de energiekosten enorm gestegen en vraagt juist het persen van voer veel energie. Deze besparing is goed voor het milieu en drukt ook de voerkosten voor de varkenshouder.
Mengsel
StructoBlend is een uniek, compleet voer voor zeugen en vleesvarkens wat bestaat uit een mengsel van 50% gepelleteerd en 50% ongepelleteerd voer. Het bespaart 50% van de energiekosten zijn bij het persen. Daarnaast wordt het eindproduct goedkoper en bespaart de varkenshouder 2 euro per afgeleverd vleesvarken door lagere voerkosten.
Vooraf en tijdens de Dutch Pork Expo kreeg dit voer van P. Bos Veevoeders de voorkeur van de stemmers, boven andere innovaties als FLEX CircoPRRS van Boehringer Ingelheim, Watson van Trouw Nutrition, ASPI Paste van AHV, Voedselketen verduurzaming van Nijsen company en IDAL van MSD Animal Health.
Beurs kent nog volop vraagtekens
Hoewel innovaties een antwoord zijn op de uitdagingen die de sector kent, viel de belangstelling voor de uitreiking ervan en voor de presentatie op het kennisplein tegen. Van invloed daarop was zeker de plek van presentatie, midden tussen de eetgelegenheden, buiten de hal waar de bedrijven zich presenteerden. Ook de manier van presenteren was sober en gespeend van enig cachet. Opvallend was onder andere bij de bekendmaking van de Award-winnaar dat de presentator vragend en zoekend rondkeek of er wel een vertegenwoordiger van P. Bos Veevoeders aanwezig was. Het minste bij zo’n bekendmaking mag zijn dat elk bedrijf welkom wordt geheten en met een kleine of grote delegatie (herkenbaar) op de stoelen aanwezig is. En dat bedrijven gevraagd is om zich voor te bereiden op het winnen van de Award.
Opzet
Ook in de beurshal zelf was niet iedereen even gelukkig met de opzet. De halindeling, met varkens- en pluimveestands door elkaar, was onduidelijk. En hoewel er ook gesprekken zijn gevoerd en er is gewerkt aan het onderhouden van contacten, het blijft toch bijzonder dat de bedrijven van twee succesvolle, volop uitdagingen kennende sectoren nog niet één hal vullen met stands.
En wil men bezoekers blijven trekken, dan kan het niet zo zijn dat de signalen over de te lage temperatuur en tocht niet serieus worden genomen. Menig bezoeker zocht tussentijds de garderobe op om de jas weer aan te doen. Sommige standhouders hebben waarschijnlijk de dagen na de beurs nodig om te herstellen van de opgelopen verkoudheid.
Bijzonder
Opvallend is ook dat twee dagen na de beurs, op de website daarvan niets staat over het verloop van de 2023 versie, laat staan over de uitreiking van de Award. Gelukkig meldt P. Bos Veevoeders het wel op de eigen site.
Voor de intensieve veehouderij moet er een locatie zijn en blijven waar betrokken ondernemers zich één of twee keer per jaar op hun gemak kunnen netwerken met collega’s of in de sector actieve bedrijven. Voor de bedrijven toch de vraag of zij zichzelf en hun klanten serieus nemen als ze afwezig blijven. Voor de beursorganisatie de opdracht om de puntjes op de i te zetten.
Tekst: Henk Wassink
Beeld: Henk Wassink