50.000 euro subsidie voor ontwikkelen vleesvervanger met lupinebonen
Het project LuPeel van Grond tot Mond richt zich enerzijds op teeltoptimalisatie van lupine in de Peel en anderzijds op de ontwikkeling van duurzame vleesalternatieven vanuit de lupineboon, aldus een toelichting van de initiatiefnemers. Binnen de teeltoptimalisatie zal de vereniging LuPeel door middel van analyses en diverse proef percelen de optimale teeltcondities voor lupine in de Peel worden bepaald, waardoor de opbrengt per hectare moet verbeteren.
Alternatief voor soja
‘Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel’, stellen LuPeel, Innovatiehuis de Peel en Slow Food Masters verder. ‘Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten. Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja wat de EU kwetsbaar maakt. Daarnaast gaat men op weg naar kringlooplandbouw, waarbij naast voedingswaarde de boer ook zorgt voor natuur- en toekomstwaarde.'
Stikstofbindend
In de Peel wordt de lupine centraal gesteld in dit plan. 'Ruim 100 jaar terug groeide hier al lupine om de bodem vruchtbaarder te maken. Door de opkomst van kunstmest verdween lupine in de Peel. Nu staan we aan het begin van de terugkeer van lupine in de Peel. Lupine heeft daarnaast ook nog eens stikstofbindende eigenschappen, waardoor geen kunstmest nodig is', aldus LuPeel.
Vleesalternatieven
Vanuit de geproduceerde lupinebonen worden door Slow Food Masters in Deurne duurzame vleesalternatieven ontwikkeld met het gebruik van de hele boon, aldus de initiatiefnemers. ‘Het gaat in eerste instantie om burgers, worsten en ‘pulled’-producten die niet van het dierlijke alternatief zijn te onderscheiden.’