Politiek Limburg wil in eerste instantie geen energieopwekking op grond
In totaal reageerden 8 van de 20 partijen die in Limburg meedoen aan de Statenverkiezingen op de verschillende stellingen die de redactie van Stal & Akker aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Energieopwekking voor zon of wind moet in Limburg niet alleen op landbouwgrond mogelijk zijn, maar ook op natuurgrond’ zijn 2 partijen het eens en 4 het oneens. Twee partijen staan neutraal tegenover deze stelling.
Een kleine meerderheid vindt dus dat energieopwekking niet op natuurgrond mogelijk moet zijn. De VVD en de Partij voor de Dieren wijzen erop dat opwekking van zon en wind op natuurgrond sowieso niet mogelijk is en moet zijn. BBB en JA21 zijn een voorstander van kernenergie, kleinschalige iniatieven voor zonne-energie en andere innovatieve energieconcepten.
CDA en GroenLinks zijn het eens met de stelling, maar plaatsen wel een kanttekening. Pas als de daken vol zijn, dan mogen er andere gronden ingezet worden voor energieopwekking. In uitzonderingssituaties mag dat van GroenLinks ook natuurgrond zijn, als er dan ook een verdienmodel tegenonver staat. Ook het CDA vindt dat het landgebruik dan gecombineerd moet wordne met bijvoorbeeld recreatie en/of educatie.
Omzien stemde neutraal en vindt dat energieopwekking eerst moet op plaatsen waar het kan: zoals daken (bij zon), waardeloze gronden, langs snelwegen, op oude stortplaatse en op parkeerplaatsen. BVNL wil geen windturbines en zonneakkers in Limburg; niet op landbouwgrond en al helemaal niet op natuurgrond.
Houd Stal & Akker de komende weken in de gaten voor meer standpunten van Limburgse partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Voor wat betreft zonne-energie is GroenLinks primair voorstander van zon-op-dak. Als de daken vol liggen mogen wat GroenLinks betreft ook andere gronden ingezet worden voor duurzame energieopwekking. Liefst zijn dat geen natuurgronden maar in uitzonderingssituiaties zou het mogelijk kunnen voorkomen als de omgeving (mens en dier) ervan profiteert. GroenLinks vindt dit echter alleen wenselijk als er meervoudig landgebruik mogelijk is. Voorbeelden zijn: een extra verdienmodel voor boeren die een klein deel van hun landbouwgrond gebruiken voor een zonneveld en verbindingszone tussen natuurgebieden (waarvoor een beheersvergoeding beschikbaar moet zijn).
Wat het CDA Limburg betreft zijn daken van gebouwen en ander bebouwd gebied de absolute voorkeur voor de opwekking van zonne-energie. In bepaalde gevallen kan dit echter ook goed samen met opwekking op land. Een goed voorbeeld hiervan is wat ons betreft het Energielandgoed Wells Meer in Bergen (Noord-Limburg), waar de functie van energieopwekking goed wordt gecombineerd met andere functies zoals recreatie, educatie en innovatie.
Partijen die het neutraal staan tegenover deze stelling:
Omzien! heeft zich gecommitteerd aan de wind-op-land-doelstelling en is dus geen tegenstander van windmolens. Omzien! staat echter ook voor de volgtijdelijkheid van zowel de zonneladder als ook het volgtijdelijk plaatsen van windmolens. Anders gezegd, eerst op die plaatsen waar het kan zoals daken (bij zon) waardeloze gronden, langs snelwegen, op oude stortplaatse, op parkeerplaatsen enz. Omzien! is geen voorstander van windmolens of zonneweides op vruchtbare landbouwgrond of in de natuur. Deze gronden zijn nodig voor primaire behoeften. Bovendien moet er eerst meer duidelijkheid komen over gezondheidsrisico’s en dient er altijd lokaal profijt en participatie te zijn én instemming van omwonenden. Tot slot, genoeg is genoeg dus is er wat Omzien! betreft een einde aan het aantal zonneweides of windmolenparken wanneer draagvlak en draagkracht ontbreekt.
BVNL wil geen windturbines en zonneakkers in Limburg. Niet op landbouwgrond en al helemaal niet op natuurgrond. Windturbines zijn horizonvervuilend, ziekmakend en draaien alleen maar op subsidie. Subsidie die wordt opgehaald bij iedere burger en wordt uitgedeeld aan de windboeren. In Engeland noemt men dat ‘Reverse Robin Hood’. Jatten van de burgers en uitdelen aan de weinigen. Dit geldt niet allene voor windturbines en zonneakkers, maar ook voor de overbelasting en aansluiting op het elektriciteitsnet, elektrische auto’s en de salderingsregeling voor zonnepanelen.
Iedere burger betaalt energiebelasting – nu ca 1/3 van de energierekening – en alleen die mensen die het geld en mogelijkheid hebben om ‘duurzaam’ energie op te wekken mogen er gebruik van maken. De rest heeft het nakijken en mag mee betalen. BVNL vindt dit overheidsbemoeienis om een niet bestaand probleem op te lossen. Het terugdringen van de CO2 uitstoot om het klimaat ‘te redden’. De invloed van de stijging van het percentage van CO2 in de lucht is verwaarloosbaar in vergelijking met andere broeikasgassen. Natuurwetten voorkomen dit. Deze wetten zijn al 100 jaar oud!
Partijen die het oneens zijn met deze stelling:
Natuurgrond is vanuit zijn functie en beschermende status uitgesloten om als zonnepark gebruikt te worden. Voor wind zou eventueel per locatie gekeken kunnen worden maar dan moet wel bedacht worden dat verloren natuur (oppervlakte en kwaliteit) gecompenseerd moet worden. Dat kost netto meer landbouwgrond dan windmolens op landbouwgrond of overige bestemmingen (bedrijventerrein, voormalige stortplaatsen, langs infrastructuur enzovoort).
Wind- en zonne-energie worden mogelijk gemaakt op locaties waar mensen, dieren en natuur er geen of weinig hinder van ondervinden. Er worden geen windmolens en zonnepanelen geplaatst in Natura 2000-gebieden en Natuurnetwerk Nederland.
JA21 is tegen landschapsvervuilende windturbines en zonnevlaktes. Wat ons betreft komt er geen windturbine en zonnevlakte bij in Limburg. Een betere oplossing vinden we energieopwekking door middel van een kerncentrale: schoner, veiliger, duurzamer en vooral betrouwbaarder.
BBB is van mening dat zonnepanelen op daken horen. Daarnaast is de BBB een voorstander van kernenergie, kleinschalige iniatieven voor zonne-energie en andere innovatieve energieconcepten.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Jan Heij