Komende jaren zeker toekomst voor intensieve veehouders zonder grond in Limburg
In totaal reageerden 8 van de 20 partijen die in Limburg meedoen aan de Statenverkiezingen op de verschillende stellingen die de redactie van Stal & Akker aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Er is de komende vier jaar ook voor intensieve veehouders zonder grond toekomst in Limburg’ zijn 6 partijen het eens en 2 partijen zijn neutraal ten opzichten van de stelling.
BVNL is het eens en ziet kansen: de partij is een groot voorstander van de productie van groengas door biovergisting. 'Door het mestoverschot in Midden Limburg kan bijna 50 procent van de woningen ermee worden verwarmd, stelt de partij. Wat het CDA betreft blijft er altijd een mix bestaan van intensieve en extensieve vormen van landbouw. 'Er is nu eenmaal niet genoeg land op de wereld om al ons voedsel op een extensieve manier te kunnen produceren'.
GroenLinks pleit voor extensievere, natuurinclusieve vormen van landbouw.
Stal & Akker publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Limburg aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Politiek Limburg wil in eerste instantie geen energieopwekking op grond
Houd Stal & Akker.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
De Limburgse land- en tuinbouw behoort tot de absolute top van de wereld en heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de welvaartsgroei in onze regio en daarbuiten. Ook de intensieve veehouderij. De sector heeft zichzelf de afgelopen decennia verscheidene malen opnieuw uitgevonden en zal dat de komende decennia blijven doen. Daarvoor hebben deze ondernemers echter twee zaken nodig: tijd en een betrouwbare overheid als partner. Daarbij blijft wat ons betreft altijd een mix bestaan van intensieve en extensieve vormen van landbouw. Er is nu eenmaal niet genoeg land op de wereld om al ons voedsel op een extensieve manier te kunnen produceren.
Omzien! staat voor een juiste en realistische transitie van de landbouw. Dat betekent dat zowel overheid als consument mee moet denken over hoe daar invulling aan te geven
BVNL is geen tegenstander van de veehouderij zoals D66 en Partij voor de Dieren. Wij gunnen iedereen zijn stuk vlees op het bord. Wanneer de juiste maatregelen genomen worden kan de geluid-, nitraatuitstoot- en geuroverlast worden beperkt dan wel worden voorkomen. Het dierenwelzijn professioneel worden bewaakt.
BVNL is een groot voorstander van de productie van groengas door biovergisting. Door het mestoverschot in Midden Limburg kan bijna 50% van de woningen er worden verwarmd. Groengas heeft dezelfde eigenschappen als Groningen gas.
Het restproduct – digistaat – is kwalitatief een betere mest dan die wordt uitgereden omdat deze in een fabriek wordt geproduceerd en gemonitord. Het optimale product voor precisiebemesting. Wanneer dit circulaire proces op gang komt hebben de intensieve veehouders een toekomst.
BVNL ziet graag dat Nederlandse producten met naam en toenaam in de Nederlandse schappen komen te liggen. Producten uit andere landen door de consumenten – middels labels van herkomst - worden geweerd als deze niet dezelfde productie standaard hebben. Voorbeeld Chinese vis.
Iedere burger betaalt energiebelasting – nu ca 1/3 van de energierekening – en alleen die mensen die het geld en mogelijkheid hebben om ‘duurzaam’ energie op te wekken mogen er gebruik van maken. De rest heeft het nakijken en mag mee betalen. BVNL vindt dit overheidsbemoeienis om een niet bestaand probleem op te lossen. Het terugdringen van de CO2 uitstoot om het klimaat ‘te redden’. De invloed van de stijging van het percentage van CO2 in de lucht is verwaarloosbaar in vergelijking met andere broeikasgassen. Natuurwetten voorkomen dit. Deze wetten zijn al 100 jaar oud!
Een vergunning is en blijft een vergunning. Ook nu moeten deze bedrijven zorgen voor een verantwoorde afzet van hun mest.
JA21 staat achter de boeren, wij houden niet van Haagse betutteling, maar willen ondernemende veehouders faciliteren.
Voedsel is een primaire levensbehoefte. De BBB is van mening dat de intensieve veehouderij een efficiënte manier is voor het produceren van betaalbaar voedsel
Partijen die het neutraal staan tegenover deze stelling:
Geen toelichting.
Maar ook deels oneens. Op het moment dat er bedrijven zijn die binnen de rechten werken die ze hebben en hun impact op natuur en omwonenden minimaliseren dan zullen deze bedrijven blijven bestaan. Qua dierenwelzijn is dit echter niet waar GroenLinks naar streeft. GroenLinks pleit voor extensievere, natuur inclusieve vormen van landbouw.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Jan Heij