Partijen uit Zeeland unaniem eens: bescherming biodiversiteit en behoud landbouw kunnen samengaan
In totaal reageerden elf van de zestien partijen die in Zeeland meedoen aan de Statenverkiezingen op de verschillende stellingen die de redactie van Stal & Akker aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Bescherming van biodiversiteit en behoud van landbouw kunnen goed samengaan, bijvoorbeeld door het aanleggen van bloemrijke akkerlanden' zijn alle partijen het eens.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
De VVD is ervan overtuigd dat behoud van landbouw en de bescherming van biodiversiteit met elkaar samen kunnen gaan. Agrarischere ondernemers weten volgens ons prima hoe je deze twee met elkaar kunt combineren. Wij vinden dat ondernemers daarbij ruimte moeten hebben om te ondernemen en te innoveren.
De SP vindt verbetering van biodiversiteit een belangrijk speerpunt. Landbouw en natuur dus meer in balans. In dit kader is het gesprek met de boer als gelijkwaardige partner (de dialoog dus) essentieel.
Landbouwers die voldoende steun ervaren, kunnen gemakkelijker hun verantwoordelijkheid nemen om biodiversiteit te verbeteren op hun land, in de bodem en de omgeving zodat vlinders, insecten en akkervogels ook daar weer toe kunnen nemen. Voor mens en dier is er dan weer meer te beleven. SP Zeeland vindt dat het landschap meerwaarde heeft met meer landschapselementen zoals knotbomen, bomenrijen, houtwallen, heggen en hagen en natuurvriendelijke oevers. Daar kunnen zowel landbouw, natuur en recreatie in opbloeien.
Agrariërs die meer ruimte willen voor campingplaatsen zouden ruimte moeten krijgen tot vormen van een landschapscamping waarbij de agrarische activiteit wordt afgebouwd. Landschapselementen in de vorm van heggen en hagen zijn dan onderdeel van het plan, waarbij het landschap verbeterd wordt en biodiversiteit kan toenemen.
In Zeeland is er subsidie beschikbaar voor agrariërs die akkerranden aanleggen ten behoeve van akkervogels. We denken dat het goed is om die subsidiemogelijkheden uit te bouwen. Zo kunnen we effectief meer natuur realiseren buiten natuurgebieden.
Maar bij iedere aanpassing/verandering moeten we wel rekening houden met het ’verdienmodel’ voor de sector.
Landbouw kan zeker helpen bij het herstel van de biodiversiteit. Het is hierbij wel noodzakelijk dat wordt gekeken naar de biologische en chemische omstandigheden waardoor de biodiversiteit de laatste jaren enorm zijn gedaald. We doelen hier met name op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de hoeveelheid stikstof.
Boeren zijn onze ambassadeurs.
Agrariërs leveren door agrarisch natuurbeheer een grote bijdrage aan het op peil houden van de biodiversiteit. Daarom intensiveren we de verweving van natuur en landbouw door meer ondersteuning te bieden aan agrariërs die hiermee aan de slag willen
In Zeeland hebben we goede ervaring met Agrarisch Natuurbeheer. Veel akkerbouwers doen mee en steunen de inzet op biodiversiteit.
Maar wel alleen op voorwaarde dat de landbouwtransitie verder gaat dan alleen wat technische aanpassingen. PvdA-GroenLinks zien veel in koppelingen om grote opgaven gezamenlijk op te pakken. Verbeteringen bodem en waterhuishouding verlangen eigenlijk naar een natuurinclusieve manier van landbouw. Voedselbossen dragen bovendien bij aan de vermindering van CO2 en stikstof, terwijl ze prima zijn voor de biodiversiteit. Dit als voorbeeld.
Boeren zijn de beste en voornaamste beheerders van de natuur op het platteland, en best bereid een randje bloemen langs hun akkers aan te leggen. Maar boeren zijn primair voedselproducenten, en in een wereld met 8 mld voedselconsumenten waar er bovendien elke 13 jaar 1 mld bijkomen, is die functie cruciaal. Geen land ter wereld heeft betere, efficientere en milieubewustere boeren dan Nederland, die moeten dus vooral de ruimte krijgen om hun essentiele bijdrage aan de mondiale voedselvoorzieningszekerheid te blijven leveren.
Natuurinclusieve landbouw en agrarisch natuurbeheer zijn goed voor de natuur en als het slim wordt ingezet ook voor het verdienmodel van de boer.