Politiek Zeeland: meerderheid wil aanpassing faunabeleid
In totaal reageerden elf van de zestien partijen die in Zeeland meedoen aan de Statenverkiezingen op de verschillende stellingen die de redactie van Stal & Akker aan hen voorlegde. Met de stelling ‘De provincie moet haar natuurbeleid aanpassen om zo schade door ganzen en andere wilde dieren te voorkomen’ zijn zes partijen het eens, vier partijen het oneens en de PVV staat neutraal ten opzichten van de stelling.
Over faunabeheer verschillen de meningen duidelijk. D66 en PvdA-GroenLinks, die samen meedoen, vinden dat de provincie nu al genoeg doet voor boeren die te maken hebben met faunaschade. De bestaande schaderegelingen vinden ze dan ook voldoende. JA21 is juist van mening dat het huidige natuurbeleid van de provincie te rigide is en dat schade door ganzen niet te voorkomen is. Overlast moet dan ook vermeden worden door verjaging, geboortebeperking en eventueel bejaging. Het CDA vindt dat de afhandeling en uitbetaling van schade eenvoudig en drempelloos moet gebeuren.
Stal & Akker heeft de afgelopen dagen in verschillende artikelen geschreven over hoe de partijen uit Zeeland aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Partijen uit Zeeland unaniem eens: bescherming biodiversiteit en behoud landbouw kunnen samengaan
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Uitgangspunt voor de VVD is een goede balans tussen economische, maatschappelijke en natuurberschermingsbelangen. De VVD is van mening dat we schade door ganzen en andere dieren zoveel mogelijk moeten voorkomen. Daar hoort goed faunabeheer bij.
Aandacht voor bestrijding schadelijke dier- en plantensoorten. Met name de 500.000 ganzen veroorzaken in Nederland een hoop schade aan de gewassen, en niet te vergeten, ze stoten ook een hoop stikstof uit! Met betrekking tot de wolf wil de Partij voor Zeeland dat de Nederlandse wetgeving in lijn gebracht wordt met onze buurlanden, zodat “probleemgevallen” net als daar, kunnen worden aangepakt.
Natuurbeheer houdt in dat het faunabeheer (dieren) wordt vormgegeven door middel van wildbeheereenheden. Faunabeheer is nodig om verspreiding van parasieten (sommige dierziektes zijn gevaarlijk voor mensen) tegen te gaan, exoten te weren, te grote wildpopulaties te voorkomen, schade aan infrastructuur en dijken te voorkomen en gewasschade te beperken.
Faunabeleid en faunaschadebeleid moeten adequaat inspelen op daadwerkelijke schade en niet op een bureaucratische papieren werkelijkheid.
Aanpak faunaschade is een grote uitdaging. Daar waar geen mogelijkheid tot voorkomen is, zal de afhandeling en uitbetaling van schade zeer eenvoudig en drempelloos moeten gebeuren.
Het natuurbeleid van de Provincie is op meerdere fronten te rigide. Schade door bijv. ganzen is niet te voorkomen. Wel te verminderen, daar zijn wij dan ook voor. Voor de wolf is in Nederland geen plaats. Overlast moet sowieso worden vermeden (door verjaging, geboortebeperking en evt. bejaging) en schade moet worden vergoed.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
Damherten komen voor in beperkte gebieden in Zeeland en dat moet zo blijven. Hun aantal mag de draagkracht van die gebieden niet te boven gaan. Dit geld ook voor ganzen en andere wilde dieren. Zij kunnen schade veroorzaken aan landbouwgewassen en aan bomen. Ook kunnen zij verkeersongevallen veroorzaken. Waar er sprake is van overlast moet worden onderzocht hoe dat in redelijkheid kan worden voorkomen. Afschieten van dieren mag alleen een uiterste redmiddel zijn.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
De SP gelooft niet in het afschieten van dieren. Wel moeten regelingen die er zijn om boeren te compenseren veel laagdrempeliger en kostendekkender worden gemaakt. Wij geloven dat voorkomen beter is dan afschieten.
In Nederland wonen niet alleen boeren en burgers. Het is ook de woonplaats van veel dieren. Soms permanent, soms tijdelijk. Het kan niet zo zijn dat we ieder dier die ook maar ergens overlast bezorgd wegjagen of verdelgen. Het wordt tijd dat ook de boeren de natuur als een geheel benaderen en niet in stukjes die je naar believen kan opknippen.
De provincie Zeeland doet nu al veel voor agrariërs die te maken hebben met faunaschade. Wellicht dat er in de nabije toekomst aanvullende hulp geboden kan worden aan veehouders door wolfwerende maatregelen in te stellen.
De provincie probeert hierin al zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Het zou prettig zijn wanneer ook van de zijde van de landbouw wordt ingezien dat niet alles alleen maar door kan gaan zoals het altijd was. (bovendien werken bestaande schaderegelingen voldoende).