Politiek Zeeland: droge voeten belangrijkste taak van waterschappen
In totaal reageerden elf van de zestien partijen die in Zeeland meedoen aan de Statenverkiezingen op de verschillende stellingen die de redactie van Stal & Akker aan hen voorlegde. Met de stelling ‘De belangrijkste taak van de waterschappen is het vasthouden van zoet water voor de landbouw’ zijn vier partijen het eens, vier partijen het oneens en de SP staat neutraal ten opzichten van de stelling.
Over de uitslag van de stelling ‘De belangrijkste taak van de waterschappen is het vasthouden van zoetwater voor de landbouw’, lijken partijen verschillend te denken. Echter, in de motivaties zijn veel overeenkomsten. Zo vinden eigenlijk alle partijen waterveiligheid de belangrijkste taak voor het waterschap. Daarna komen pas zaken als het vasthouden van zoetwater voor landbouw en natuur.
VVD, Partij voor Zeeland, CDA, PvdA-GroenLinks en JA21 vinden dat er goed gekeken moet worden naar het langer vasthouden van water in de winter, zodat er in de droge maanden minder tekorten zijn.
De SP heeft een eigen visie. Deze partij vindt als enige de taken en bevoegdheden van een waterschapsbestuur onduidelijk. Wat betreft de socialisten wordt het bestuur van het Waterschap daarom afgeschaft en wordt de uitvoeringsorganisatie ondergebracht bij de provincie.
Stal & Akker heeft de afgelopen dagen in verschillende artikelen geschreven over hoe de partijen uit Zeeland aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Partijen uit Zeeland unaniem eens: bescherming biodiversiteit en behoud landbouw kunnen samengaan
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Het vasthouden van zoet water acht VVD Zeeland van groot belang, zeker zodat landbouwers hun werk goed kunnen uitvoeren. Daarom moet ook goed gekeken worden naar het water in de winter langer vast te houden zodat er in de droge maanden minder tekorten en minder verzilting kan ontstaan. We werken actief mee aan het Deltaplan Zoet water om deze doelstellingen te halen.
Het vasthouden van zoet water voor de landbouw is inderdaad een belangrijke taak, maar veilige dijken waarborgen is naar de mening van de PARTIJ VOOR ZEELAND de allerbelangrijkste taak van de waterschappen.
In de eerste plaats is de bescherming tegen overstromingen van belang, maar ook voldoende ruimte voor zoetwater is belangrijk voor mens, dier, natuur en economie. Er is volgens de gegevens voldoende zoet water per kalenderjaar, maar het is onvoldoende gespreid over de seizoenen. Dat vraagt om ruimtelijke maatregelen voor meer tijdelijke opvang.
Een goede balans tussen vasthouden en afvoeren is heel belangrijk voor de landbouw. We moeten investeren in een robust watersysteem zodat er minder overlast en schade ontstaat door droogte en wateroverlast. Dat geldt overigens niet alleen voor landbouw en daarom is dat ook een gezamenlijke financiële inspanning.
Vasthouden en bergen is van groot belang om in droge periodes voldoende water beschikbaar te hebben voor alle drinkwatervragers zoals huishoudens, landbouw en industrie; de landbouw is in dat opzicht een essentiële gebruiker die een vitale functie heeft in de voedselvoorziening. Daar moeten de waterschappen dan ook speciale aandacht voor hebben. Het is echter niet te kwalificeren als de belangrijkste taak, waterveiligheid, waterzuivering en waterbeheer zijn ook erg belangrijk.
Gedeeltelijk eens. Waterkering, veiligheid dijken is omwille veiligheid prio 1. Zoetwater vasthouden, verzilting tegengaan etc is daarna de hoogste prioriteit.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
De provincie heeft autonome taken op het gebied van waterbeheer en in het Deltaplan zoet water moet Zeeland werken om zoetwatertekorten voor drinkwater, landbouw en natuur te voorkomen. De taken en bevoegdheden van het bestuur zijn vaak te onoverzichtelijk. Bijvoorbeeld, wie gaat er over de dijken en het water en het land. Uitvoeringsorganisaties zoals het Waterschap kunnen beter direct aangestuurd worden vanuit de Provincie zelf. Wat de SP betreft schaffen we het bestuur van het Waterschap af en brengen we de uitvoeringsorganisatie direct onder de verantwoordelijkheid van de Provincie.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
De belangrijkste taak van het waterschap is veiligheid (na de ramp van 1953 is dat redelijk onbetwist) met daarnaast nog 2 wettelijk vastgelegde taken om uit te voeren. Dus alleen al daaruit volgt dat wij het met deze stelling oneens zijn.
Zoetwater-beschikbaarheid is wel een belangrijk thema en ook onderdeel van een veel groter vraagstuk. Voor wat betreft het vasthouden van zoetwater: dat is voor meerdere partijen en belangen relevant en belangrijk. Het agrarische belang is zeker een legitiem belang, maar ook zeker niet het enige. Als we hart hebben voor alle Zeeuwen, dan dus ook voor alle belangen.
Schoon water en droge voeten is wel de meest kernachtige omschrijving van de taken van het waterschap. Daarnaast zijn de taken van het waterschap door de tijd en de veranderende omstandigheden ook veranderd. Klimaatverandering kan niet meer los worden gezien van het watersysteem. Waterkwalitieit waterzuiveringen en biodiversiteit en ook de invloed op de landbouw kunnen ook niet los van elkaar worden gezien. Water vasthouden heeft door de klimaatverandering meer aandacht nodig en peilverhogingen zijn is veel gebieden noodzakelijk om de bodemdaling te verminderen. Daarbij is ook de grondwatervoorraad die geschikt is als bron voor drinkwater beperkt. Aanvulling van deze voorraad door de infiltreren regenwater in de bodem is van nationaal belang.
De belangrijkste taken van het waterschap zijn de waterveiligheid, waterkwaliteit en de waterkwantiteit. Zeker in Zeeland is bescherming tegen overstromingen absolute topprioriteit.
Het vasthouden van water is een belangrijke opgave nu en in de toekomst omdat we te maken krijgen met steeds langere droge en warme periodes. Niet alleen voor de landbouw maar ook voor de natuur en om te zorgen dat huizen niet verzakken. Als minder water beschikbaar is dan we nodig hebben, moeten we het water verdelen. Dit gebeurt via de zogeheten verdringingsreeks uit de waterwet.