Stallenbesluit zorgt ook na verkiezingen voor discussie in politiek Noord-Brabant
In totaal reageerden elf van de twintig partijen die in Noord-Brabant meedoen aan de Statenverkiezingen op de verschillende stellingen die de redactie van Stal & Akker aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Provincie Brabant moet geen bovenwettelijke maatregelen, zoals het stallenbesluit, verplicht stellen’ zijn zeven partijen het eens en vier partijen het oneens.
De stikstofcrisis en bovenwettelijke maatregelen, zoals het stallenbesluit, zorgen voor een tweedeling in de Brabantse politiek. Waar sommige partijen vinden dat extra maatregelen nodig zijn om Noord-Brabant ‘voor iedereen leefbaar te houden’, noemen andere partijen het nemen van deze maatregelen ‘wereldvreemd’ en ‘onevenredig zwaar’. Als het aan JA21 ligt, gaat het stallenbesluit meteen van tafel.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
CDA Brabant willen we geen lokale kop op het landelijk beleid. Als CDA Brabant willen we aansluiten bij de landelijke lijn.
De doorgedrukte onevenredig zware maatregelen en onhaalbare deadlines voor de veehouderij moeten resoluut worden teruggedraaid. De PVV-fractie vindt dat veehouders in een onwerkbare situatie zitten en onmogelijke keuzes moeten maken. Je kan niet aan boeren vragen om te investeren vanwege Brabantse regelgeving omtrent stikstofuitstoot terwijl er nog veel onduidelijkheid is over hoe het landelijke stikstofbeleid eruit komt te zien.
De landelijke regels als gevolg van de desastreuze Natura2000-besluiten zorgen op zich al dat heel Brabant stil staat: bouwen, boeren en alle bedrijvigheid. De maatregelen die VVD, CDA en hun linkse coalitie daarbovenop hebben gelegd verergeren de effecten nog eens specifiek voor Brabantse boeren. Het wordt tijd andere keuzes te maken, met een beter bestuur. Bij JA21 gaat het stallenbesluit van tafel.
Het stallenbeleid in Noord-Brabant is het toonbeeld van slecht bestuur. Het vraagt van ondernemers investeringen in niet bewezen technieken, het verplicht tot het aanvragen van vergunning waarvan vooraf duidelijk is dat deze niet worden verleend, en creëert bewust illegale situaties. Het is bovendien belangrijk om een gelijk speelveld te creëren.
Door bovenwettelijke eisen te stellen of een versnelling af te dwingen ten opzichte van het landelijke beleid, werken we in dit toch al zeer complexe dossier een verdere verwarring in de hand en ontstaat er veel onduidelijkheid en verlies aan toekomstperspectief is de mening van Lokaal Brabant. De provincies die sneller willen gaan dan den Haag hebben ook het probleem dat hun beleid niet meer afgedekt en geborgd is en wordt door Haagse (noodzakelijke) besluiten en daarbij horende middelen. Laten we de tijd nemen “Goed werk heeft tijd nodig.” De rechter heeft niet voor niets alle vernietigende uitspraken gedaan.
Werkt kostprijsverhogend en zet daardoor de concurentiepositie onder druk. BBB is voor stimuleren i.p.v. sanctioneren (wetgeving). Het stellen van doelvoorschriften is een betere optie en de ondernemer zelf laten bepalen hoe er te komen
Het is politiek gezien een wereldvreemde reactie om bovenwettelijke maatregelen te nemen zoals bijvoorbeeld een stallenbesluit wat tot rechtsongelijkheid leidt en tot een onmogelijke concurrentiepositie van alle bedrijven die met een dergelijk besluit worden geconfronteerd.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
De provincie moet doen wat nodig is om Brabant voor alle ondernemers en inwoners open te houden. Het kan nodig zijn om daarvoor als uiterste oplossing een bovenwettelijke maatregel te nemen. Deze maatregel kan ook inhouden dat innovaties juist eerder in Brabant mogen worden toegepast dan elders.
Brabant is de meest veedichte provincie (gezondheid). Het besluit is al lang aangekondigd en al vaker uitgesteld en Brabant gaat steeds meer op slot vanwege de stikstof.
Gezien de slechte staat van de Brabantse natuur is het noodzakelijk om de uit de kluiten gewassen vee-industrie in Brabant te beteugelen. Maar investeren in technologische lapmiddelen of het verplaatsen van intensieve veehouderijen zijn schijnoplossingen waarmee boeren nog langer aan het lijntje worden gehouden. De oplossing is om samen in te zetten op de omschakeling van de intensieve veehouderij naar meer regionale en biologische akkerbouw. In plaats van stallen vol met duizenden dieren, gaat de Partij voor de Dieren voor akkers vol met verschillende insecten, bloemen en een rijk bodemleven.
We moeten stikstofuitstoot reduceren. Dat betekent dat ook de landbouw (net als industrie en mobiliteit) fors aan deze reductie moet bijdragen, en aanpassing verouderde stallen is een van de maatregelen. Het is geen eerlijk verhaal dat we noodzakelijke verandering doorschuiven, daar helpen we niemand mee, ook niet de agrariër. We moeten boeren helpen schakelen naar natuurvriendelijke landbouw met veel minder stikstofuitstoot.
Tekst: Anne Jansen
Beeld: Jan Heij