MOB eist intrekken vergunningen 40 piekbelasters
Dat meldt de krant NRC. De provincies hebben zestien weken de tijd om te reageren. Het is voor het eerst dat provincies zo worden aangezet om hard in te grijpen in de uitstoot van de agrarische sector, aldus de krant.
Het nieuwste juridische offensief van MOB richt zich op de aanpak van piekbelasters. Het kabinet mikt op een vrijwillige uitkoopregeling voor 3.000 piekbelasters, om zo de benodigde stikstofruimte te creëren voor de bouw van woningen en wegen en om te kunnen beginnen met natuurherstel. Dat gaat jaren duren, en dat gaat de MOB niet snel genoeg. Vollenbroeks juridisch adviseur Valentijn Wösten zegt daarom tegen NRC dat het intrekken van vergunningen onvermijdelijk zal zijn.
Negen gebieden
Hiertoe heeft de MOB negen bekende kwetsbare natuurgebieden geselecteerd waar ‘snel ingegrepen’ moet worden omdat de natuur daar ‘zwaar lijdt onder de stikstofneerslag’. Dat betreft de Brabantse Wal, Kampina, de Oisterwijkse Vennen en de Grote Peel in Noord-Brabant, de Deurnsche Peel en de Maasduinen in Limburg, het Korenburgerveen in Gelderland en het Vecht- en Beneden-Reggegebied en de Engbertsdijksvenen in Overijssel.
Vervolgens heeft de Nijmeegse milieuclub met behulp van openbare gegevens en stikstofmodel Aerius uitgerekend welke veertig boerenbedrijven de grootste piekbelasters zijn op die gebieden. Van die bedrijven wil MOB de vergunning laten intrekken.
‘Hete aardappel’
Volgens deskundigen maakt MOB een goede kans als het tot rechtszaken komt. Ze verwijzen naar een zaak in Noord-Brabant, waar de rechter heeft bepaald dat intrekken van een vergunning passend is als de stikstofbelasting van de omliggende natuur veel te hoog is.
Tegelijkertijd erkent MOB-raadsman Wösten dat de afwikkelingen van verzoeken tot intrekking van de vergunningen jaren kunnen duren. Hij hoopt dat provincie en Rijk sneller tot beleid komen voor intrekking van de vergunning van piekbelasters. „Het kabinet vermijdt dwang en schuift die optie als een hete aardappel door, maar op basis van vrijwilligheid komen we niet uit de stikstofcrisis. Daarom dwingen wij dat beleid nu af.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: NRC