Stikstofclaim start bezwaaractie om boeren te wijzen op gevolgen Landbouwakkoord
De gesprekken over het Landbouwakkoord gaan richting de eindfase. De planning is dat er in nog deze maand een akkoord ligt. Bij de vorming van het Landbouwakkoord houdt het kabinet vast aan de kaders van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) wat betreft natuur, water en klimaat.
Gelijk speelveld
Dat stuit Stikstofclaim tegen de borst: 'Om te komen tot een goed landbouwakkoord moet je met een gelijk speelveld beginnen. Dat is hier niet aan de orde geweest. De kaders van de gesprekken stonden vooraf al vast want de doelen waren reeds omschreven in de Kamerbrief van november', schrijft de organisatie in een persbericht.
Deze voorwaarden zijn 74 procent van het stikstofgevoelige areaal in 2030 onder de Kritische Depositie Waarde, de maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water die voor 2027 genomen moeten worden en de nationale klimaatdoelstelling van ten minste 55 procent emissiereductie in 2030.
Bezwaarbrief
Stikstofclaim vindt de uitgangssituatie allesbehalve wenselijk en niet te accepteren. Daarnaast zit er bij de stichting ook de nodige frustratie over de deelnemers aan het Landbouwakkoord. 'Zij doen zich voor als sectorvertegenwoordigers en spreken ‘namens de sector’. Het percentage dat deze partijen vertegenwoordigt is bij lange na niet 'de sector''.
Boeren die zich niet vertegenwoordigd voelen door de partijen die aan tafel zitten bij het Landbouwakkoord kunnen dit zichtbaar maken via een bezwaarbrief die Stisktofclaim heeft opgesteld. Deze staat op de website van de stichting.
Geen bedreiging
Voorzitter John Spithoven laat desgevraagd weten dat Stikstofclaim ook op wil komen voor boeren die niet achter het Landbouwakkoord staan. Hij heeft ook al de nodige boze telefoontjes gehad van agrarische bestuurders over deze actie. Toch gaat hij door. Stikstofclaim wil naar eigen zeggen een stem zijn voor de boeren die zich niet vertegenwoordigd voelen. „Belangenbehartigers die betrokken zijn moeten deze oproep absoluut niet zien als een bedreiging."
Wacht akkoord af
De woordvoerder van het Landbouwakkoord, die samen met een secretariaat het proces begeleidt, roept boeren op om het Landbouwakkoord af te wachten. „En besluit dan of je er wel of niet achter staat. Alle partijen die nu bij het Landbouwakkoord betrokken zijn zullen eerst nog hun achterban raadplegen voordat ze ja of nee gaan zeggen."
Hij legt uit dat het Landbouwakkoord geen contract is waar iedere boer uit ons land aan gebonden is. „De betrokken partijen vertegenwoordigen alleen hun eigen achterban. In totaal doen er meer dan vijftig partijen mee aan de gesprekken. We hopen via al deze organisaties natuurlijk wel zoveel mogelijk boeren in Nederland achter het Landbouwakkoord te krijgen, maar hebben niet de illusie dat we op honderd procent mandaat van alle boeren uitkomen. Of alle 52 partijen dan zullen tekenen weet ik ook nog niet maar dat wachten we af. Hoe meer hoe beter."
Beweging op kaders
De hoofdtafel van het Landbouwakkoord komt vandaag en morgen weer bijeen om te onderhandelen. Een belangrijk gespreksonderwerp zal landschapsgrond zijn.
Of het kabinet openstaat voor beweging op dat thema binnen de NPLG-kaders, waar Agractie voor pleit, daar kan een woordvoerder van het ministerie van LNV nog niets over zeggen. „We voeren de komende twee dagen nog volop het gesprek met de spelers aan tafel."