'Ganzenbegrazing aandachtspunt gebiedsproces natuurgebieden Zeeuws-Vlaanderen'
De EA adviseert maatregelen te nemen om de natuur te herstellen. Voorbeelden daarvan zijn meer beheer met bijvoorbeeld paarden en het verbeteren van de waterkwaliteit. Ook ganzenbegrazing is een optie, iets wat nadelig kan zijn voor de landbouw. Wacht niet te lang met die maatregelen, zegt de Ecologische Autoriteit. En verzamel tegelijkertijd meer informatie over de drie gebieden om toekomstige maatregelen aan te kunnen scherpen.
Gebiedsprogramma
De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt onafhankelijk of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Zeeland moet natuurdoelanalyses opstellen, waarin zij onderbouwt welke maatregelen ze neemt voor natuurherstel. Deze herstelmaatregelen worden later opgenomen in het provinciale gebiedsprogramma. Kortgeleden bracht de Autoriteit al adviezen uit over natuurdoelanalyses in Limburg, Zuid-Holland en Overijssel.
Uit de natuurdoelanalyses die nu zijn beoordeeld blijkt dat de natuur in de gebieden onder druk staat. Er is sprake van een slechte waterkwaliteit en het gras is op veel plekken te hoog. Voor het herstellen van de natuur is daarom een betere waterkwaliteit nodig en moeten er vaker paarden of ganzen grazen om het gras korter te houden. Beschermde planten kunnen daarvan profiteren. Verder moeten de gebieden vaker onder water komen te staan.
Informatie mist
In de gebieden worden al goede maatregelen genomen, maar de EA mist nog belangrijke natuurinformatie. Zo is preciezer inzicht nodig in het systeem: hoe gaat het met de bodem en het water in de gebieden, wat is de rol van stikstof? Met die informatie worden niet alleen de problemen duidelijk, maar ook de onderliggende oorzaken. Deze systeemkennis is nodig om te weten aan welke knoppen de provincie kan of moet draaien. Het adviesorgaan miste eerder ook al informatie in de natuurdoelanalyses van Overijssel en Limburg.
Zeeland heeft in de natuurdoelanalyses aangegeven dat sommige maatregelen effecten hebben op naastgelegen landbouwgronden. Verhoging van het waterpeil bijvoorbeeld. De EA ziet dat soort observaties liever terugkomen in het gebiedsprogramma in plaats van de natuurdoelanalyse.
Ganzen
De afweging om ganzen het te hoge gras te laten opeten, is ook een afweging waarin de belangen van de landbouw in mee moeten worden genomen via het gebiedsprogramma. Zo staat in het advies over de natuurdoelanalyse van Groote Gat: 'Een aandachtspunt voor het gebiedsproces betreft ganzenbegrazing. Deze maatregel lijkt een gunstige bijdrage te kunnen leveren aan het geschikt houden van het biotoop van kruipend moerasscherm. Dit zou meegewogen moeten worden in de afweging over het eventueel laag houden van ganzenaantallen in het licht van landbouwbelangen in en rondom het gebied.'
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ecologische autoriteit