Kabinet geeft PAS-melders meer prioriteit via stikstofbank
Het stikstofregistratiesysteem (SSRS) wordt momenteel gevuld met stikstofruimte die vrijkomt via de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Het vorige kabinet sprak af dat die ruimte in eerste instantie naar woningbouwprojecten en meerjarige infrastructuurprojecten (MIRT) gaat. Wat overblijft, is dan voor de PAS-melders,
Daar komt de huidige regering nu op terug omdat het een 'zware verantwoordelijkheid voelt om de problematiek van de PAS-melders zo snel mogelijk op te lossen', zo schrijft Van der Wal.
Andere prioritering
Daarom wordt bij de uitgifte van stikstofruimte de prioritering aangepast. PAS-melders en woningbouwprojecten waarvoor binnen een jaar een vergunningaanvraag wordt gedaan, hebben nu het eerste recht op stikstofruimte uit het SSRS.
Om welke woningbouwprojecten het gaat, wordt voor het einde van deze zomer in beeld gebracht. De minister schat in dat het om een zeer beperkte hoeveelheid stikstofruimte gaat.
Maatwerk
Voor het legaliseren van de ruim 2.500 PAS-meldingen is gemiddeld 11 mol per hectare per jaar nodig. Hoeveel stikstofruimte er in het SRSS zit, en hoeveel PAS-melders hiermee geholpen kunnen worden, is volgens een woordvoerder van de minister lastig te zeggen.
Per gebied moet namelijk bekeken worden bekeken in hoeverre vrijgekomen stikstofruimte kan worden ingezet om PAS-meldingen te legaliseren. 'Het verlenen van vergunningen blijft echter plaatselijk maatwerk waarbij ook de staat van de natuur moet worden betrokken', aldus de minister in de Kamerbrief.
Huidige prioritering
Om de prioritering aan te kunnen passen, moet de Regeling natuurbescherming gewijzigd worden. Het kabinet verwacht daarom dat er vanaf oktober 2023 meer meldingen gelegaliseerd zullen worden met de inzetbare stikstofruimte in het stikstofregistratiesysteem.
Tot die tijd blijft de huidige volgorde kracht bij de uitgifte van stikstofruimte. Eerst dus de woningbouw en infraprojecten, gevolg door de PAS-melders.
De verwachting is wel dat er veel stikstofruimte over zal blijven. Daarnaast wordt aan het einde van het jaar de stikstofruimte van de Maatregel Gerichte Aankoop (MGA) aan de stikstofbank toegevoegd.
Rectificatie | In het artikel stond dat de aanpassing van de Regeling natuurbescherming als wetswijziging door de Tweede en Eerste Kamer moest. Dit is niet nodig.
Gevolgen afkapgrens voor PAS-melders
In diezelfde brief meldt minister Van der Wal dat er door de uitspraak van de Raad van State over de maximale rekenafstand van 25 km er bij 40 PAS-meldingen definitief is vastgesteld dat er geen berekende stikstofdepositie meer is.
Daarmee stijgt het aantal opgeloste meldingen naar 95. Het kabinet beseft dat dit nog niet genoeg is. Het zal er samen met de provincies alles aan doen om dat aantal snel te verhogen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer