Varkenshouder en pluimveehouder nabij Natura 2000 wikken, wegen en wachten op aanbod
Annette Merkens, varkenshouder in het Gelderse Ingen, is voorzichtig blij met groen licht van de Europese Commissie voor de uitkoopregeling voor piekbelasters. van het kabinet. „Het is eindelijk een stapje verder, maar nog geen concrete duidelijkheid", zegt zij tegen Nieuwsuur. „Dat ik een piekbelaster ben, staat nog nergens. Het is nog helemaal niet bekend wat nu een piekbelaster is, maar het is een feit dat we heel dichtbij een Natura 2000-gebied zitten met ons bedrijf."
Stoppen
Haar bedrijf ligt naast Natura 2000-gebied De Rijntakken, de uiterwaarden van de Nederrijn liggen aan de andere kant van de weg. „Wij zijn hier 19 jaar geleden samen gekomen, en van 500 naar 1200 moederdieren gegaan. Maar we willen stoppen. Op deze locatie is ons bedrijf niet meer toekomstbestendig. Er moet nog een hoop gebeuren en de onzekerheid is nu zo groot dat we besloten hebben die investeringen niet te doen."
De term 'woest aantrekkelijk' steekt haar. „Een verkeerd begrip, want het is niet woest aantrekkelijk dat wij moeten stoppen met ons bedrijf. Er moet een goed bedrag tegenover staan voor diegene die willen stoppen, maar het woordje woest aantrekkelijk is niet op zijn plaats. Je moet de emotie ook niet vergeten. Er is hier jarenlang gewerkt om een prachtig bedrijf neer te zetten, dat was niet met het doel om te gaan stoppen."
Vrijwillig
Pluimveehouder Frank Rooijakkers uit Asten (NB) hoopt dat de goedgekeurde uitkoopregeling altijd vrijwillig blijft. „Als ze hier dadelijk aankloppen en ik ben bereid eraan mee te werken, dan wil ik bij een te laag bod altijd nog nee kunnen zeggen", vertelt de ZLTO-bestuurder met een vleeskuikenmoederdierenbedrijf en leghennen. „Ik heb een bedrijf dat hartstikke mooi bij de tijd is, we hebben laatst nog zonnepanelen geplaatst. Wij kunnen hier met heel veel plezier nog jarenlang ondernemen."
Wel zit hij op 350 meter van Natura 2000-gebied de Deurnse Peel. Daardoor wordt hij zeer waarschijnlijk aangemerkt als een piebelaster, al worden die criteria pas eind deze maand duidelijk liet stikstofminister Christianne van der Wal weten in een Kamerbrief. Ondertussen investeert hij nog steeds in zijn bedrijf. „We kunnen niet stil blijven staan. Misschien kopen we je uit, misschien ook niet. Dan kan je niet zeggen 'we gaan de kozijnen niet meer schilderen', want misschien dat we toch blijven zitten. Van die onzekerheid wil ik wel een keer vanaf."
Niet zeker
Rooijakkers: „Er heeft mij nog nooit iemand verteld dat ik een piekbelaster ben, dus officieel heel zeker ben ik dat niet. Ik vraag me ook heel erg af wat een piekbelaster is. Ik voel me ook geen piekbelaster."
Hij kreeg eerder een aanbod van de provincie Brabant. „Na een heel lang traject van bijna een jaar was de conclusie dat het bedrag dat ze wilden betaalden zo ontzettend laag was dat we daar om moesten lachen. Echt schandalig. De waarde van dit bedrijf ligt ruim boven de twee miljoen euro. Ik ben heel benieuwd wat de overheid van taxatiebedrag aan gaat houden voor dit bedrijf."