Grote verschillen tussen regio's bij inzaai bieten
In Oost-Brabant, Gelderland en de Noordoostpolder is nog minder dan de helft ingezaaid. Op kleigronden is door veel neerslag na zaai en snel drogend weer korstvorming ontstaan. Diverse telers hebben geëgd, gecambridged of anderzijds geprobeerd de korst te breken. Dit resultaat moet nog worden afgewacht. Cosun verwijst daarvoor ook naar het IRS-advies over kost breken.
Op andere plekken gaat de inzaai beter. In Holland, Flevoland en Zeeland is 60 procent al ingezaaid. Ook in Zeeland en West-Brabant vorderen de werkzaamheden gestaag.
Aanpassing premies
Verder meldt Cosun dat de vroeg- en laatpremies voor de campagne van 2023 worden gekoppeld aan de vast te stellen bietenprijs. De aanpassing van de premieberekening komt mede op verzoek van ledenraad en kringvergaderingen.
De premies voor vroege levering compenseren de gemiste groei. Voor late levering bestaan de premies uit een compensatie voor bewaarverliezen, bewaarkosten en een vaste premie. De bewaarkosten worden met 15 procent verhoogd.
Voor telers die in de premieperiode bieten leveren, betekent dit bij een hogere bietenprijs ook fors hogere vroeg- en laatleverpremies.
Discussie
De premies zijn al langer onderdeel van discussie. Nog vorige maand kwam naar buiten dat Cosun worstelt met late levering en het risico op vorstbieten. Eén van de opties was toen om de premie te koppelen aan de rooidatum.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Bron: Cosun