Project De Moer met 'wildredders' voor minder maaislachtoffers
Het gaat in het project ‘Samen voor minder maaislachtoffers’ om allerlei dieren zoals weidevolgels, hazen, konijnen en reekalfjes. ‘Sommige dieren zijn van nature gewend om bij gevaar stil op de grond te gaan liggen (te drukken) in plaats van de vluchten voor het gevaar’, de wildbeheereenheid in een toelichting. ‘Met dit project maken we boeren en loonwerkers die maaien er extra van bewust dat met relatief weinig inspanning veel maaislachtoffers voorkomen kunnen worden. De manier waarop dit het beste kan gedaan worden hangt ook af van de diersoort.’
Reekalfjes
Zo kunnen boeren voor het voorkomen van maaislachtoffers onder reekalfjes de avond voor het maaien vlaggen in het weiland te zetten. Daardoor worden de kalfjes door hun ouders verlegd naar andere plekken buiten de maaizone. Voor kleinere zoogdieren en vogels kan het helpen om vanuit het midden van het weiland naar buiten te maaien. Zo krijgen de dieren de kans om uit de maaizone te gaan terwijl ze zich wel kunnen blijven verstoppen.
Waarschuwend geluid
Extra aandacht dit jaar is er voor een hulpmiddel dat op de tractor gezet kan worden bij het maaien en extra waarschuwend geluid maakt waardoor de dieren eerder weggaan dan stilletjes op de grond gaan liggen: ‘wildredders’.
Vijftien wildredders
Wildbeheereenheid De Moer heeft met financiële hulp boeren, jagers, de Nederlandse Jagersvereniging (KNJV), Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG), Vereniging Het Ree (VHR) en Outdoorwinkel Barrel and Boar, het mogelijk gemaakt om vijftien wildredders aan te schaffen die dit maaiseizoen al ingezet worden bij het maaien door de boeren en loonwerkers.
Werkgebied De Moer
Het werkgebied van WBE de Moer e.o. is gelegen in Midden Brabant tussen de plaatsen Tilburg, Dongen, Sprang-Capelle, Waalwijk en Loon op Zand. Het gebied omvat ca. 11.500 ha.
Klik hier voor meer informatie.