Vertrouwensloket: minder meldingen dierverwaarlozing, maar wel vaker terugkerend, anoniem en zwaarder
„Moedwillig dieren verwaarlozen is niet aan de orde. Vaak zijn er op het bedrijf problemen van financiële of sociale aard", zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket. „Een stijging van het percentage recidieven wijst erop dat aandachtsbedrijven meer moeite hebben om er weer bovenop te komen. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling, zeker ook in het licht van de regels en onzekerheden die nog op de veehouderijsector afkomen.”
Uit het totaal aantal meldingen bij het Vertrouwensloket zijn 58 trajecten opgestart. Per 31 december 2022 zaten 15 bedrijven in een begeleidings- of preventietraject met een vertrouwensteam, eind 2021 waren dit 29 bedrijven. Dat is een daling van 50 procent, maar geen reden om het Vertrouwensloket op te heffen. Ook vanwege de onzekere situatie waarin veehouders zitten. Van de Ven: „Diergezondheid en dierenwelzijn zijn belangrijke thema’s in de Nederlandse veehouderij. De veehouder speelt daarin op zijn eigen veehouderijbedrijf een cruciale en kwetsbare rol. Voor veehouders waar door uiteenlopende redenen (tijdelijk) het dierenwelzijn in het geding komt, is het Vertrouwensloket een belangrijk vangnet."
Rundvee
Bij de verdeling van de meldingen over de diersoorten heen is het aandeel rundvee met 56 procent het hoogst. Het aantal meldingen over rundveehouderij is gedaald van 62 (2021) naar 59 (2022). Van de Ven: „Weliswaar is het aantal meldingen over rundveebedrijven iets gedaald, maar de ernst van de meldingen op die bedrijven is toegenomen. Dit blijkt ook uit een toename van het percentage recidieven."
Vaker anoniem
In 2021 en 2022 ontving het Vertrouwensloket meer meldingen van burgers dan van erfbetreders. Het percentage anonieme meldingen van burgers is 64% en van de erfbetreders 60%. “Burgers melden vaker anoniem ten opzichte van de erfbetreders. Wat ik opvallend vindt is dat erfbetreders in 2022 vaker anoniem een melding deden dan voorgaande jaren”, aldus Van de Ven.
Het aantal meldingen bij varkens is licht gestegen. Er zijnr geen meldingen over pluimvee binnengekomen. „Een verklaring daarvoor ligt waarschijnlijk is het gesloten stalsysteem waardoor (vermeende) ontoereikende dierzorg slecht zichtbaar is", schrijft Van de Ven.
Oplossingen
Lees hier meer over de jaarcijfers van het Vertrouwensloket. Het loket is een initiatief van de veehouderijsector. Naast een meldpunt, is het ook bedoeld voor overleg en het verstrekken van informatie. Erfbetreders en burgers kunnen bij het Vertrouwensloket terecht met vragen, voor advies of het doen van een melding over verminderde zorg van boerderijdieren (landbouwhuisdieren). Het gaat om bedrijfsmatig gehouden runderen, paarden, varkens, schapen, geiten en pluimvee. Het Vertrouwensloket adviseert en zoekt samen met de veehouder naar oplossingen.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Vertrouwensloket