Groen licht voor hygiënelijn en moderniseringsslag veevoederfabriek ABZ De samenwerking
In de uitspraak verwerpt de hoogste bestuursrechter alle bezwaren en beroepen van omwonenden, waaronder een aantal bewoners van woonboten aan de Beatrixkade. Die vrezen veel meer overlast van ABZ na de moderniseringsslag. Volgens de Raad van State valt dat reuze mee. De woonboten liggen immers tussen de 270 en 550 meter van de veevoederfabriek. Dat is veel meer dan de 100 meter die als minimumafstand geldt.
Woonboten
Uit onderzoek blijkt verder dat de milieuoverlast niet toeneemt. Ook levert het extra vrachtverkeer van en naar ABZ geen onaanvaardbare overlast op omdat die niet langs de woonboten rijden. Eerder al betoogden ABZ en de gemeente Eindhoven dat de omwonenden na een bijstelling van de milieucategorie van het bedrijf van een zwaardere 4.2 naar een iets lichtere 4.1-categorie geen enkele reden meer om zich zorgen te maken dat de milieuoverlast zal toenemen.
Volgens ABZ neemt de geur, stof en geluidsoverlast zelfs af na een verhoging van de schoorsteen. ABZ kan het veevoederbedrijf verder moderniseren en uitbreiden om aan de laatste Europese milieu- en gezondheidsregels te kunnen voldoen. Het bedrijf zet onder meer een nieuwe hygiënelijn op. Daar verhit ABZ het diermeel, zodat het bedrijf de laatste ziektekiemen, zoals salmonella eruit kan halen. Dat is nodig om aan de laatste Europese regels te kunnen voldoen.
Geuroverlast
Verder wil ABZ de drie bestaande productielijnen vervangen door drie nieuwe lijnen. Daarvoor moeten het dak worden verhoogd en moet het bedrijf een hogere schoorsteen plaatsen. De geuroverlast voor de buurt en de woonboten vermindert alleen maar, ook al gaan we de productie van 250.000 naar 350.000 ton per jaar uitbreiden.