Varkenshouder uit Reusel kan niet klagen over ingetrokken dwangsombesluit
Van Eekert zegt dat hij schade heeft geleden door de overigens terecht opgelegde dwangsom. Maar de schade is op geen enkele manier onderbouwd, vindt de Raad van State.
Niet terecht
Reusel-De Mierden nam in april 2020 maatregelen tegen het bedrijf op aandringen van Milieuwerkgroep Kempenland, Milieuvereniging Bladel en Stichting Groen Kempenland. Volgens deze clubs overtrad Van Eekert de vergunning. Er zouden in de stallen te veel varkens worden gehouden. De gemeente legde een dwangsom op. In de vergunning uit 2011 staat dat er in stal maximaal 1056 varkens mogen zitten, in stal 2 maximaal 1100 en in stal 3 maximaal 816.
Van Eekert vindt de dwangsom niet terecht. In de stallen zaten weliswaar meer varkens dan de vergunning toestond maar het totaal aantal dieren dat op het bedrijf gehouden mag worden werd nooit overschreden, zei de varkenshouder. De rechtbank Oost-Brabant vond echter dat de vergunning werd overtreden en besliste dat de gemeente terecht de dwangsom had opgelegd.
Ongegrond
Tegen deze uitspraak tekende Van Eekert hoger beroep aan bij de Raad van State. De zaak diende op 18 april in Den Haag. Daar bleek dat Reusel-De Mierden de dwangsom inmiddels had opgeheven. De milieuverenigingen die de zaak hadden aangezwengeld konden zich daarin vinden. De Raad van State vindt dat de boer geen procesbelang meer heeft omdat de dwangsombeschikking niet meer bestaat. De uitspraak van de rechtbank, die het beroep van Van Eekert ongegrond had verklaard, blijft daarmee overeind staan.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek