Kalenderlandbouw-kalender toont Kamerleden de heilloze weg van middelvoorschriften
In de kalender zijn bijna zestig data ingevuld, waarop boeren acties moeten ondernemen in verband met mestwetgeving, het GLB, of andere zaken. Dat gaat van 1 januari, de startdatum voor een periode van twee maanden waarin een perceel voor minimaal 80 procent bedekt dient te zijn met een vanggewas of groenbemester, tot 31 december, met een waarschuwing om het volgend jaar een ander gewas als hoofdteelt te telen. „Toen we de data voor de kalender aan het verzamelen waren, wist ik niet dat er zoveel regels waren“, vertelt De Vries. „Maar al die regels samen zijn onuitvoerbaar.“
Volgens de vakgroepvoorzitter moet Nederland af van de middelvoorschriften en gaan sturen op doelen. „Met die middelvoorschriften haal je de doelen niet, en ze werken zelfs contraproductief“, zegt ze. Als voorbeeld geeft ze de 1-oktober-maatregel, die boeren verplicht om hun aardappelen op die datum te rooien, op straffe van een korting op de stikstofruimte. Ook al zijn de aardappelen dan nog niet helemaal rijp, en zouden ze nog stikstof opnemen als ze langer in de grond blijven zitten.
Boeren werken niet met een overheidskalender, maar met de omstandigheden van de natuur
„Boeren werken niet met een overheidskalender, maar met de omstandigheden van de natuur“, stelt De Vries. Ze heeft de Kamerleden duidelijk gemaakt dat LTO ernstige zorgen heeft over de ingeslagen koers van de overheid. En dat met kalenderlandbouw de doelen niet gehaald worden, en er geen perspectief overblijft voor telers. De boodschap is overgekomen, denkt ze. „Er waren meer Kamerleden aanwezig dan we verwacht hadden." Gelukkig had De Vries voldoende kalenders meegenomen.
Nederland moet de omslag maken naar doelsturing, vindt ze. „Dat gaat ook pijn doen, maar dan is de boer wel zelf verantwoordelijk.“ Volgens haar waren de meeste Kamerleden het daar wel mee eens, ook al zullen er bij de verschillende partijen verschillende ideeën leven over welke doelen dan moeten worden gesteld. „Maar laat landbouwers hún vakmanschap inzetten om maatschappelijke en ecologische doelen te halen, in plaats van voor te schrijven wat op welke datum wel of niet mag.“