Overzicht: coalitieakkoorden waterschappen druppelen binnen
Waterschap Zuiderzeeland
Het waterschap Zuiderzeeland zorgt voor het waterbeheer in de gemeenten Almere, De Fryske Marren, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Steenwijkerland, Urk en Zeewolde. Het waterschap heeft een coalitieakkoord onder de naam ‘Verbinden en vast houden’ gepresenteerd en daarnaast de heemraden die dit coalitieakkoord in het dagelijks bestuur de komende vier jaar gaan uitvoeren. In het akkoord wordt gezegd dat de coalitie zich gaat richten op continuïteit van het voorgaande beleid, maar dat daarbij de nadruk ligt op de beschikbaarheid van water nu en in de toekomst, rekening houden met water en bodem bij gebiedsontwikkelingen en inwoners betrekken bij de werkzaamheden van het waterschap.
De heemraden die deel uitmaken van het dagelijks bestuur onder leiding van dijkgraaf Hetty Klavers zijn Jaap Lodders namens BBB/Ongebouwd, Jo Caris namens Water Wonen en Natuur en Tom Vereijken namens de fractiecombinatie AV50 (AWP, VVD en 50PLUS). Zij hebben het coalitieakkoord in samenwerking met alle andere (gecombineerde) fracties in het algemeen bestuur opgesteld.
Brabantse Delta
Bij Brabantse Delta, het waterschap dat werkzaam is in het westen van Brabant, heeft een coalitie van vijf partijen een gezamenlijk akkoord bereikt. De komende vier jaar bestaat het Dagelijks Bestuur van het waterschap naast dijkgraaf Kees Jan de Vet uit Rian Govers-Gabriëls (BBB), Anco Sneep (VVD), Niels Mureau (West-Brabant Waterbreed), Karin van den Berg (Water Natuurlijk) en Angelien Hagenaars (Ongebouwd). 'Met een stevig pakket maatregelen matigen we de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk.'
Ondanks de verschillende opvattingen van de partijen die deel uitmaken van de coalitie, wordt het akkoord door de nieuwe leden ambitieus genoemd. Zo gaat het waterschap zich inzetten voor het verbeteren en onderhouden van dijken, wateren en zuiveringen. Het waterschap gaat zijn strategisch crisismanagement verder uitbouwen om voorbereid te zijn op calamiteiten. Er moet wat betreft de waterkwaliteit maximaal ingezet worden op het afgesproken maatregelenpakket voor het halen van de Europese (KRW)-richtlijnen voor waterkwaliteit en ecologie in beken en rivieren. Brabantse Delta gaat bovendien investeren in nieuwe zuiveringen en technieken om het afvalwater nog beter te zuiveren voordat het terug de natuur in gaat.
De coalitie geeft aan inwoners, bedrijven en organisaties meer te willen betrekken bij het waterschap en zich vooral te willen richten op meer betrokkenheid van de jeugd. Verder vindt het waterschap het gebruik van alle beschikbare technieken belangrijk en staat het open voor innovatie. Daarnaast gaat de Brabantse Delta zich richten op meer betrokkenheid van inwoners en bedrijven en op meer inspraak van de jeugd in het waterschap. 'We willen er samen met de andere fracties in het algemeen bestuur de schouders onder zetten.'
Waterschap Aa en Maas
Het waterschap Aa en Maas, dat actief is in Oost-Brabant, heeft een nieuw dagelijks bestuur. In de komende vier jaar gaat dit bestuur samen met ambtelijke organisaties werken aan het opgestelde akkoord. Dit nieuwe dagelijkse bestuur, dat wordt begeleid door voorzitter Mario Jacobs, bestaat uit Ernest de Groot en Suzanne de Zoeten namens Water Natuurlijk, Peter van Dijk van Geborgd (Landbouw en Natuur), Joël Scherrenberg van de VVD en Sikko Oegema namens de PvdA. ‘Wij werken 24 uur per dag aan schoon en voldoende water. We onderhouden de dijken en zuiveren afvalwater. Voor alle inwoners, bedrijven en de natuur in Oost-Brabant. Dit doen we met aandacht voor innovatie en duurzaamheid.’
Om dit na te streven heeft ieder lid van het nieuwe dagelijkse bestuur een eigen portefeuille. Zo is Ernest de Groot, die zich naast zijn werk als dagelijks bestuurslid ook nog in andere functies inzet voor natuur, recreatie en schoon water in Brabant, portefeuillehouder van onder andere water- en ruimtelijke ordening en een robuust watersysteem. Suzanne de Zoeten gaat zich bezighouden met thema’s als zuiveren, innovatie, duurzaamheid en energietransitie en in de portefeuille van Peter van Dijk bevinden zich onder andere de onderwerpen waterveiligheid, beheer en onderhoud en het beregeningsbeleid. Joel Scherrenberg houdt zich bezig met financiën, belastingen, planning en control en Sikko Oegema zet zich in voor onder andere stedelijk waterbeheer, vergunningverlening, toezicht en handhaving en participatie.
Waterschap de Dommel
Waterschap de Dommel houdt zich bezig met het waterbeheer in het midden van de provincie Noord-Brabant. Omdat voldoende en schoon water van levensbelang is maar dit tegenwoordig niet meer altijd vanzelfsprekend is, richt het nieuwe coalitieakkoord zich op stevige economische en ecologische maatregelen in samenwerking met inwoners, boeren, belanghebbenden, ondernemers en medeoverheden.
De partijen Water Natuurlijk, VVD, Partij van de Arbeid en de geborgde fracties van Natuurterreinen en Ongebouwd vormen de nieuwe coalitie van Waterschap De Dommel. Het dagelijks bestuur bestaat uit dijkgraaf Erik de Ridder en uit Mado Ruijs, Martijn Tholen, Bas Peeters, Vincent Lokin en Fabian Tijhof. Het bestuursprogramma heeft de naam ‘Water voor nu en later, voortvarend aan de slag met de watertransitie’ gekregen. De coalitie zet zich in voor toekomstbestendig waterbeheer en is er van overtuigd dat de koers die hiervoor al eerder is ingezet de juiste is, maar dat deze koers nu wel omgezet moet worden in concrete maatregelen en activiteiten, om onder andere de Europese doelen van de Kader Richtlijn Water in 2027 te behalen. Op deze manier hoopt de coalitie in de komende vier jaar de beschikbaarheid van water groter te maken, de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te versterken.
Waterschap Limburg
Het waterschap Limburg is verantwoordelijk voor het waterbeheer in Limburg en presenteert het coalitieakkoord onder de naam ‘Balanceren met lef: water is van ons allemaal, nu en in de toekomst.’ De formateurs Marc Breugelmans en Jos Teeuwen zijn blij dat er een akkoord is. Breugelmans: „We staan als Waterschap Limburg voor enorme opgaves en keuzes de komende jaren. Daarom zijn een stabiel bestuur met een brede coalitie en een breed gedragen bestuursakkoord essentieel.’’ Aan dit akkoord doen de vier fracties Waterbelang, BBB+, LV50 en WaterNATUURlijk mee.
Voor Waterschap Limburg is het belangrijk dat de basis goed op orde is en dat is dan ook het fundament onder dit bestuursakkoord. In het akkoord benadrukt de coalitie dat het samenwerken en overleggen met inwoners belangrijk wordt gevonden om zo beslissingen vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid te kunnen maken. Kennis wordt ingezet om de omgeving verder te helpen op het gebied van waterkwaliteit, waterkwantiteit en waterveiligheid. De coalitie die zich hiervoor gaat inzetten in de komende vier jaar bestaat uit Jeroen Achten, Marc Breugelmans, Josette Van Wersch, Chrit Wolfhagen en Arnold Jansen.
De rode draad is het uitvoeren van onze kerntaken
Waterschap Rivierenland
Waterschap Rivierenland
Het gebied waarin het waterschap Rivierenland verantwoordelijk is voor het waterbeheer bevindt zich in het zuidoosten van Nederland. Het werkgebied ligt tussen de grote rivieren, vanaf de Duitse grens tot aan Kinderdijk. Aan de noordgrens van het gebied stromen de Nederrijn en de Lek en aan de zuidgrens de Maas. Op 31 mei is er tijdens de openbare vergadering ingestemd met het bestuursakkoord en het beoogde college van het waterschap. ‘In het bestuursprogramma ‘Aan de slag met water’ staat in hoofdlijnen hoe we omgaan met de thema’s die spelen in de samenleving, welke ambities het waterschap heeft en welke koers het wil varen in de bestuursperiode 2023-2027. De rode draad is het uitvoeren van onze kerntaken. Kortgezegd: de bescherming tegen te veel water en zorgen voor genoeg en schoon water.’
Het nieuwe dagelijks bestuur wordt geleid door dijkgraaf Co Verdaas van de Partij van de Arbeid. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit de heemraden Melinda Boons (middelen en wegen) voor de BBB, Esther Groenenberg (watersysteem) voor het CDA, Henk van ’t Pad (waterveiligheid) voor de PvdA, Goos den Hartog (waterketen) voor de SGP, Kees Romijn (watersysteem) voor Ongebouwd en Kees Vonk, de secretaris-directeur.
Waterschap Rijn en IJssel
Het waterschap Rijn en IJssel zet zich in voor veilig, voldoende en schoon water in Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe. Het waterschap heeft nu een bestuursakkoord bereikt, dat uitgevoerd gaat worden door een nieuw dagelijks bestuur. In dit dagelijks bestuur worden de partijen BBB, Water Natuurlijk, VVD en LTO vertegenwoordigd. Het nieuwe dagelijkse bestuur legt de nadruk op een watersysteem dat voorbereid is op klimaatverandering en op het circulair en klimaatneutraal werken. Deze doelen wil het waterschap bereiken door samen te werken met verschillende partners als inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Dijkgraaf Hein Pieper is hierbij verantwoordelijk voor de calamiteiten(-beheersing), communicatie en internationale betrekkingen. Dennis Wolsink (BBB) houdt zich bezig met de waterketen en een gezonde leefomgeving. In de portefeuille van Antoinet Looman (Water Natuurlijk) bevinden zich waterveiligheid en een veilig gebied. Floor Wissing (VVD) is verantwoordelijk voor de financiën, circulaire economie en energietransitie en de thema’s waar Peter Schrijver (landbouwsector/LTO) zich voor inzet zijn het watersysteem en een klimaatrobuust gebied.
Waterschap Drents Overijsselse Delta
Het waterschap Drents Overijsselse Delta houdt zich bezig met waterbeheer in verschillende gemeenten in de provincies Drenthe en Overijssel. Er zijn 21 gemeenten die zich voor een deel of in zijn geheel bevinden in het werkgebied van dit waterschap. Binnen dit waterschap hebben de formatiegesprekken tot een nieuw dagelijks bestuur en een coalitieakkoord met de titel ‘Wat we doen voor water: nu, morgen en later’ voor de komende vier jaar, geleid. In dit coalitieakkoord staat dat het waterschap zich gaat inzetten voor de kerntaken als voldoende en schoon water, het zuiveren van afvalwater en sterke dijken. Er wordt geprobeerd om deze kerntaken nog slimmer en effectiever te gaan uitvoeren in de komende vier jaar en het uitgangspunt hierbij is dat het waterschap dit samen doet met en vóór de mensen en ondernemers die wonen en werken in het gebied.
Het nieuwe dagelijks bestuur heeft aangegeven dat het coalitieakkoord drie belangrijke kenmerken heeft. Deze drie kenmerken zijn toekomstgericht, functioneel en solide. De personen die zich in gaan zetten voor dit coalitieakkoord vertegenwoordigen verschillende partijen. Het nieuwe dagelijkse bestuur bestaat uit Nicole Koks uit Lettele voor de BBB, Hans Wijnen uit Zwolle voor de VVD, Miranda Wesselink uit Ruinerwold voor de CDA en Hans Pereboom uit Basse voor Ongebouwd. De portefeuilleverdeling is op dit moment nog niet bekend.
Waterschap Hunze en Aa’s
Het waterschap Hunze en Aa’s zorgt voor het waterbeheer in Noordoost Drenthe en Oost Groningen. De coalitiepartijen die samen het nieuwe bestuur van waterschap Hunze en Aa’s vormen zijn BBB, Water Natuurlijk, PvdA en geborgd ongebouwd. Deze coalitiepartijen hebben onder begeleiding van formateur Janneke Snijder een inhoudelijk akkoord bereikt. Als formateur is ze tevreden met het bereikte akkoord. „De inbreng van de verschillende fracties vind je in het akkoord terug. Voor de komende vier jaar betekent dit een solide koers waar inwoners, agrariërs en natuurorganisaties op kunnen bouwen.”
De coalitie hoopt in de komende vier jaar constructief en succesvol samen te werken met het algemeen bestuur en organisatie om doelen op het gebied van schoon en voldoende water in kanaal, meer en sloot, sterke dijken en goed bevaarbare waterwegen te bereiken. Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur zijn de leden van het dagelijks bestuur die zich hiervoor inzetten, voorgedragen. Dit bestuur bestaat uit dijkgraaf Geert-Jan ten Brink en daarnaast uit Martijn van Mensvoort (BBB), Inge Eshuis (Water Natuurlijk), Anja Woortman (PvdA) en Jakob Bartelds (geborgd ongebouwd).
Wetterskip Fryslân
Het waterschap Fryslân zet zich in voor het waterbeheer in heel Fryslân, op de vier Friese Waddeneilanden en een deel van het Groninger Westerkwartier en heeft daarmee het grootste beheergebied van alle waterschappen in Nederland. Formateur Klaas van Weperen presenteerde een coalitieakkoord, waaruit duidelijk wordt dat het waterschap voor grote opgaven staat. Meer zoet water vasthouden voor droge perioden, veilig wonen achter stevige dijken, een goede waterkwaliteit, een gezonde bodem die regenwater kan bergen en een watersysteem dat overlast door forse buien beperkt.
Naast het coalitieakkoord werd ook het nieuwe dagelijkse bestuur voorgedragen. Dit dagelijkse bestuur bestaat uit Gerben de Boer (BBB), Cees-Pieter van Burgsteden (BBB), Monique Plantinga (Water Natuurlijk Fryslân, PvdA en Geborgd Natuur), Remco van Maurik (Water Natuurlijk Fryslân, PvdA en Geborgd Natuur) en Frank Jorna (FNP, VVD en Geborgd Landbouw).
De nieuwe coalitie wil de komende vier jaar keuzes maken die gebaseerd zijn op het gebied waar de keuzes betrekking op hebben. Gebiedsgericht werken is dan ook een van de belangrijkste beleidspunten die de coalitie wil gaan hanteren. ‘Het is tijd voor andere politiek; zo leggen we de uitslag van de verkiezingen op 15 maart uit. Politiek die zich open opstelt, goed luistert, samen met belanghebbenden naar oplossingen zoekt, duidelijke keuzes maakt en die ook goed uitlegt.’ De coalitie is kritisch ten aanzien van de normen die volgens het Europese Kader Richtlijn Water in 2027 behaald moeten zijn en wil daarom waar mogelijk maatregelen versnellen en intensiveren.
Hoogheemraadschap van Delfland
Het waterschap van Delfland houdt zich bezig met waterbeheer in het westen van Nederland in het gebied dat begrensd wordt door de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en de lijn Berkel en Rodenrijs, Zoetermeer en Wassenaar. Het waterschap heeft een nieuw dagelijks bestuur en een coalitieakkoord gepresenteerd. In dit coalitieakkoord is waterkwaliteit het belangrijkste punt, vanwege de urgentie van dit onderdeel. Andere onderwerpen die in het coalitieakkoord zijn opgenomen zijn klimaatverandering, natuurlijk evenwicht, waterketen en waterveiligheid.
Het coalitieakkoord wordt gekenmerkt door een trendbreuk. Het is namelijk duidelijk dat er een ander beleid gevoerd moet gaan worden om in 2027 de doelen op het gebied van waterkwaliteit te behalen. Er is hiervoor een grotere en deels andere inspanning nodig en dit laat zien dat er sprake is van een trendbreuk. Het dagelijks bestuur dat aan de gang gaat met dit nieuwe beleid bestaat uit bestuurders van de BBB (Robert Tieman), VVD (Peter Ouwendijk), CDA/CU-SGP (Manita Koop) en Natuurterreinen (Stijn van Boxmeer).
Hoogheemraadschap van Rijnland
Verschillende partijen in het hoogheemraadschap van Rijnland, dat zich bezig houdt met het waterbeheer in het westen van Nederland tussen Velsen en Gouda, hebben een coalitieakkoord bereikt. ‘Zes partijen (BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21) slaan de handen ineen om te werken aan een toekomstbestendige leefomgeving, waarin we nu en in de toekomst veilig en gezond kunnen wonen, werken en genieten.’
Het uitgangspunt van het coalitieakkoord ‘Rijnland op peil’ is een aanpak met oog voor de toekomst. Door de veranderende omstandigheden, zoals klimaatverandering, de grote woningbouwopgave en de sterk gestegen kosten, staat de basis onder druk. In het akkoord staat dat de partijen verantwoordelijkheid nemen door nu te investeren ten behoeve van de volgende generatie. De coalitie wil extra geld vrijmaken voor de bouw en renovatie van gemalen, zuiveringen en dijken. Daarnaast is de coalitie van mening dat er een intensievere samenwerking nodig is met verschillende partners die net als wij de veranderende omstandigheden zien. Samenwerken betekent meer denkkracht, meer kennis en ervaring, samen goede besluiten nemen en samen een nieuwe toekomstvisie ontwikkelen.
Om dit beleid te gaan voeren is er een nieuw dagelijks bestuur aangesteld onder leiding van dijkgraaf Rogier van der Sande, die verantwoordelijk is voor bestuur, communicatie, erfgoed en calamiteitenbeheersing. Namens de BBB is Aad Straathof verantwoordelijk voor de portefeuille Voldoende Water. Bas Knapp (VVD) heeft de portefeuilles Waterketen en Waterveiligheid en houdt zich bezig met circulaire economie. Hans Schouffoer (Natuurterreinen) gaat aan de slag met de portefeuille Schoon en Gezond water en energie. Marjon Verkleij (CDA) gaat zich richten op de thema’s Water en bodem sturend en Organisatie en Dienstverlening. Als laatste is Jan de Vries (agrarisch) de portefeuillehouder voor de thema’s Financiën en Assetmanagement. JA21 is de zesde coalitiepartner, maar levert geen dagelijks bestuurder.
Hollands Noorderkwartier
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal inclusief Texel. Het beoogde college bestaat uit dijkgraaf Remco Bosma, Arnold Langeveld (VVD), Jos Beemsterboer (BBB), Klazien Hartog (waterplatform Groen, Water & Land), Marjan Leijen (PvdA) en Simon Ruiter (ongebouwd).
Het waterschap werkt nauw samen met bedrijven in de buurt die met water te maken hebben. Samen met gemeenten, belangenorganisaties, burgers en provincie hebben we keuzes gemaakt voor de thema's waterveiligheid, wateroverlast en voldoende schoon, zoet water: de Deltavisie. De Deltavisie is vertaald in een Waterplan (WBP6) voor de middellange termijn. Hierin presenteren we onze koers voor de periode 2022-2027 en de opgaven waar we zelf en met anderen aan werken. ‘Wij proberen rekening te houden met ieders belang, maar het algemeen belang (de veiligheid) staat altijd voorop.’
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht zorgt voor het waterbeheer in Utrecht, Noord-Holland en een klein stukje van Zuid-Holland. De coalitie bestaat uit de fracties PvdA, Water Natuurlijk, Partij voor de Dieren en Omgebouwd. Er is een concept coalitieakkoord gepresenteerd met de titel ‘Waterkracht’. In het concept wordt de benadrukt dat er, door toedoen van de klimaatcrisis, zeer deskundig en krachtig watermanagement nodig is om in het gebied dat beheert wordt door het waterschap te kunnen blijven leven. Het waterschap geeft aan dat het zich de komende vier jaar gaat inzetten voor het op orde brengen van de financiën en de organisatie binnen het waterschap om zo op een verantwoorde manier in te kunnen zetten op doelen omtrent waterkwaliteit en beschikbaarheid van water.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Unie van Waterschappen