Nieuwe coalitie in Limburg werkt niet mee aan gedwongen onteigening
Voor stikstof houdt de provincie zich aan de wettelijke doelstellingen. Op dit moment is dat nog 2035. 'Maar nog veel meer vinden wij het van belang dat we niet blijven hangen in dogmatische discussies over percentages en jaartallen. In plaats daarvan is het zaak dat we versneld aan de slag gaan om de dalende trend van stikstofemissies in alle sectoren voort te kunnen zetten.'
Focus op blijvers
Limburg wil zich de komende jaren vooral richten op de blijvers en starters in de landbouw, in plaats van op de stoppers. Zo wil de provincie voor de komende vier jaar een provinciaal 'Blijversfonds' inrichten, waarmee bewezen innovaties en verduurzaming gestimuleerd worden.
Hiervoor wil Limburg geld reserveren vanuit de middelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). In de investeringsparagraaf staat hiervoor een bedrag van tien miljoen euro gereserveerd voor het Limburgs Programma Landelijk Gebied (LPLG). Aan het Rijk is gevraagd om dit fonds minimaal te verdubbelen. Ook Europa wordt om een bijdrage gevraagd.
Opkoop
Hoewel de focus van de Provincie Limburg op ‘blijvers’ en ‘starters’ ligt, wil de provincie ook in de komende periode maximaal gebruik van eventuele vrijwillige opkoopregelingen vanuit het Rijk om stikstofdepositie terug te dringen. De nieuwe coalitie ziet deze als een kans om een deel van de opgave versneld in te kunnen vullen. Grond die op vrijwillige basis is verworven, wordt ingezet voor voor provinciale beleidsdoelen.
Gedwongen onteigening is een taboe. Daar wil de provincie dus niet aan meewerken.
Natuurherstel
Om de natuur te herstellen, die ook in Limburg onder druk staat, vindt de beoogde coalitie het opwaarderen en beter beheer van bestaande natuurgebieden het meest effectieve middel om tot een gunstige staat van instandhouding te komen. Dit moet dan ook meerdere jaren worden gefinancierd. Ook agrarisch natuur- en landschapsbeheer moet hiervoor gefinancierd worden.
Landbouwgrond
Voor natuurherstel willen de partijen zuinig omgaan met landbouwgrond. Als dit nodig is voor het Natuurnetwerk of de Bossenstrategie, dan gelden vier uitgangspunten: de verwerving gaat op basis van vrijwilligheid, ed aanleg van extra natuur buiten Natura 2000 mag nooit zorgen voor een vergroting van de stikstof- en natuurherstelopgave, de aanleg van nieuwe natuur en de invloed hiervan op de verkaveling moet passend en logisch zijn, zowel ecologisch als landbouwkundig. Ook wil Limburg dat financiering via Rijksmiddelen (zoals het Natuurnetwerk via Rijksmiddelen uit het Natuurpact) plaatsvindt.
Nieuw bestuur
De informateurs hebben een voorstel gedaan voor zes gedeputeerden.
- Léon Faassen (BBB); portefeuille landelijk gebied, grond- & vastgoed, IPO-bestuur
- Stephan Satijn (VVD); portefeuille economie, financiën & bedrijfsvoering, public affairs;
- Michael Theuns (CDA); portefeuille ruimte, wonen, bodem & water;
- Jasper Kuntzelaers (PvdA); portefeuille cultuur & erfgoed, mobiliteit, landbouw;
- Marc van Caldenberg (SP); portefeuille sociale agenda, energie en toezicht & handhaving;
- Elianne Demollin-Schneiders (BBB); portefeuille bestuur, onderwijs & arbeidsmarkt, regio deals & Europese fondsen.
De Commissaris van de Koning zal op basis van zijn rol bij het screenen van de kandidaat-gedeputeerden verslag uitbrengen aan de Commissie voor geloofsbrieven. Deze commissie, die bestaat uit leden van Provinciale Staten, zal uiteindelijk advies uitbrengen over de benoembaarheid van de kandidaten. Ook zal bij een aantal coalitiepartijen de ledenraadvergadering goedkeuring moeten verlenen aan de voorgestelde coalitie en het coalitieakkoord.
Indien dit positief verloopt is de beoogde installatievergadering van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten voorzien voor vrijdag 23 juni.