Steeds meer door boeren gezaaide bloemenstroken sieren het uitzicht van Oss
Nadat vorig jaar de eerste stroken zijn ingezaaid, is deze samenwerking dit jaar uitgegroeid met anderhalve kilometer extra. Eén van de nieuwe deelnemers is jonge boer Daan van Dinther uit Geffen. Op vrijdag 16 juni werd op zijn boerderij een informatiebord onthuld.
Blij
Negen boeren rondom Oss zaaien bloemenstroken en oogsten vooral maatschappelijke waardering. Ze krijgen veel positieve reacties van fietsers en wandelaars. Van Dinther: „Voor mij is het helemaal nieuw om bloemenstroken in te zaaien. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor mijn omgeving. Ik ben blij dat ik hier begeleiding bij krijg van de ZLTO. In Geffen doen we nu met drie jonge boeren mee met het initiatief. We hebben tegelijk ingezaaid en op dezelfde manier. Zo kunnen we onze ervaringen uitwisselen. De stroken die ik heb ingezaaid staan er in ieder geval mooi groen bij en de eerste bloemen beginnen al te bloeien, dus het begin ziet er al goed uit.”
ZLTO: 'De bloemenstroken vormen een oase van biodiversiteit. Ze kleuren het ommeland op steeds meer locaties. Sponsors krijgen voor 2.500 euro per jaar, 5 jaar lang, een hectare bloemenstroken. Dat staat gelijk aan een strook van 6 meter breed uitgestrekt over 1,6 kilometer. Ook grotere en kleinere projecten zijn mogelijk. Sponsoring bestaat uit inzaai van het bloemenmengsel en een compensatievergoeding voor de boer omdat deze een strook van het land niet kan bewerken.'
Gegrepen
Lokale burgers en bedrijven kunnen daarbij een handje helpen door sponsoring van bloemenstroken. Marian Wagemakers (bestuurslid Rotary Oss-Maasland) werd in de coronatijd gegrepen door bloemenstroken en belde met boerenclub ZLTO. Zij is initiatiefnemer van het eerste uur: „Het brengt functionele schoonheid in het landschap. Talloze insecten komen op die oase van bloemen af. De bloemen bevorderen de biodiversiteit, er zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en het bodemleven verbetert. Zo verfraaien we ons eigen buitengebied en leveren we tegelijkertijd een bijdrage aan de biodiversiteit.
Boeren, burgers en sponsors worden actief betrokken bij de promotie van de bloemenstroken. Elke sponsor kan zijn voorkeur aangeven. Dat geldt ook voor de communicatie rond zo’n strook. In Oss staan er nu negen informatieborden bij de bloemenstroken, bij elke deelnemende boer één bord. Daarop staat een QR-code waarmee meer uitleg gegeven wordt over de bloemen en het nut van biodiversiteit.
Project
Dit Osse project is onderdeel van het Europese project FABulous Farmers. FABulous Farmers is een project dat boeren ondersteunt in de transitie naar meer agro-ecologische handelen op hun bedrijf. Het project heeft tot doel om de boeren minder afhankelijk te maken van externe inputs, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, door het gebruik van Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) aan te moedigen.
Ben je boer met interesse in een gesponsorde bloemenstrook? Zoek dan contact met projectleider Marjon Krol: marjon.krol@zlto.nl.