'Op het Malieveld staan en naar sprekers luisteren wil niemand meer'
FDF wil met zo veel mogelijk trekkers naar Den Haag
Hoe de actiedag er verder uit zal zien, laat ze nog in het midden. „We hebben nog niet overlegd met de burgemeester van Den Haag. Dat is ons vorige keer ook heel slecht bevallen”, aldus Van Keimpema. „We waren toen drie weken in overleg, toen de burgemeester (Van Zanen, red.) anderhalve dag van tevoren een trekkerverbod instelde. Dat is een inperking van het recht op demonstratie.”
FDF-voorman Mark van den Oever roept in zijn meest recente videoblog élke boer op om naar Den Haag te komen. „Ik hoor dat er in den lande wat twijfels zijn of we weer met zo’n peerd naar Den Haag moeten crossen”, zegt Van den Oever, duidend op de grote groene Claas-trekker achter hem. „Ik kan er kort en duidelijk over zijn: als wij deze storm niet gaan keren, dan ben je binnenkort helemaal uitgereden met dat ding. Niemand kan thuis blijven deze keer. We moeten het tij gaan keren, anders kunnen we inpakken.”
Krimp centraal
Sieta van Keimpema heeft het landbouwakkoord geanalyseerd, stelt Van den Oever. „Het is niet te geloven wat er allemaal in staat. Er komen 122 maatregelen aan. Ze mangelen elke toekomst uit je bedrijf, er wordt gewoon gesproken over afwaardering van grond zonder compensatie.”
Volgens Van Keimpema staat krimp van de veehouderij centraal in het landbouwakkoord. „Er wordt gerekend met 25 procent autonome krimp, bijvoorbeeld door het stoppen van boeren zonder opvolger."
Daarnaast komt er via stoppersregelingen zoals LBV en LBV-+ nog eens 15 tot 20 procent krimp bij. Fosfaat- en dierrechten worden bij overdracht met 25 procent afgeroomd, dat leidt nog eens tot 10 procent extra krimp. De latente ruimte komt te vervallen. Verder wordt de milieuruimte richting 2040 steeds verder ingeperkt. Ook functiewijzing of het afwaarderen van landbouwgronden zal z’n invloed hebben. „Alles bij elkaar betekent dat zo 55 tot 60 procent krimp”, vreest ze. „En daarin zijn de effecten van de gebiedsprocessen nog niet eens meegenomen.”
Debat
Donderdag, op de dag van het protest, vindt er een debat in de Tweede Kamer plaats over het concept-Landbouwakkoord. Pieter Omtzigt nam op Twitter alvast een voorschot.
Nu begin ik te begrijpen waarom ik de inzet van het kabinet voor het landbouwakkoord nooit gezien heb in de Tweede Kamer.
Pieter Omtzigt
26 cent belasting op liter melk
In het concept-landbouwakkoord staat bovendien in een voetnoot dat het kabinet van plan was om 26 cent belasting te gaan heffen op een pak melk, zo twittert Kamerlid Pieter Omtzigt vandaag met verbazing. Dat plan is op verzoek van het kabinet toegevoegd, en was niet ingebracht en besproken aan de hoofdtafel van het landbouwakkoord, schrijft hij. Het maakt volgens hem duidelijk hoe het kabinet denkt alles te gaan betalen.
„Het kabinet stelt nu zelf belastingverhogingen voor op zuivel, op vlees, op gewasbeschermingsmiddelen en op kunstmest, zo maar even in een voetnoot, terwijl de inflatie torenhoog is en de boodschappen heel duur zijn.” Omtzigt vervolgt: „Nu begin ik te begrijpen waarom ik de inzet van het kabinet voor het landbouwakkoord nooit gezien heb in de Tweede Kamer. Donderdag debat hierover.”
Hoofdtafel
Zoals het er nu voorstaat, zegt Van Keimpema, gaan de partijen die op het laatst nog aan de hoofdtafel zaten, het beleid vormgeven. Dat zijn dus LNV, natuurorganisaties en de retail. „Die gaan ook over het beschikbare budget, dus die gaan het geld verdelen. En het landbouwakkoord is bovendien een dynamisch akkoord”, stelt ze, „tijdens de uitvoering kunnen de eisen elk moment nog aangescherpt worden."
Agractie haakt niet aan
Boerenorganisatie Agractie sluit zich niet aan bij het protest van Farmers’ Defence Force. „Gezien de beeldvorming rond het einde van het Landbouwakkoord en het feit dat er geen acute aanleiding is, zal Agractie Nederland geen actievoeren of oproepen tot actie op dit moment”, laat voorman Bart Kemp weten.