Geen vergunningsplicht, wel meldingsplicht voor grondwateronttrekkingen
In haar advies pleitte de Rli voor een vergunningplicht voor alle grondwateronttrekkingen. Op die manier houdt de overheid overzicht op de totale grondwatervoorraad, stelde de Raad, en kan ze bijsturen wanneer dat nodig is.
Maar die overheid voert al een vergunningsbeleid voor grote grondwateronttrekkers. Voor hoeveelheden van meer dan 150.000 liter per jaar is dat de verantwoordelijkheid van de provincie, voor kleinere onttrekkingen doen de waterbeheerders dat. Voor een deel van die kleinere onttrekkingen is nu al een vergunning nodig, voor andere (zoals de meeste onttrekkingen door de landbouw, voor beregening) volstaat een meldingsplicht. Dat allemaal omzetten naar een vergunningsplicht, met de procedures die daarvoor doorlopen moeten worden, legt een te grote administratieve druk op de waterschappen die daarvoor verantwoordelijk zijn, een die niet proportioneel is met de verwachte voordelen van zo’n plicht. ‘Niet uitvoerbaar’, schrijft de minister in zijn reactie.
Wel gaat het ministerie onderzoekt wat de mogelijkheden en effecten (zoals administratieve lastendruk) van een landelijk geldende meldingsplicht.
Gewasbeschermingsmiddelen
De Rli had ook geadviseerd om de doelen van de Kaderrichtlijn Water door te laten werken in het beleid voor gewasbeschermingsmiddelen. De regering was al bezig om de mogelijkheden daarvoor te verkennen, schrijft Harbers. Ze zet daarbij in op een generiek spoor en een dat per gebied kan worden ingevuld. In september zal hij de uitkomst van dat onderzoek presenteren.