Zeeland vraagt 1,66 miljard voor gebiedsprogramma
De provincie heeft het plan bewust ‘gebiedsprogramma’ genoemd, en niet ‘Zeeuws programma landelijk gebied’ omdat de focus groter is dan het landelijk gebied alleen. „We benadrukken steeds dat alle sectoren een bijdrage moeten leveren om minder stikstof uit te stoten en de biodiversiteit te verbeteren“, laat de provincie weten. „Daarom bevat het Zeeuws gebiedsprogramma ook suggesties voor maatregelen buiten het landelijk gebied.“ Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de Westerscheldeferry vanaf 2028 te laten varen met elektrische veerboten, en is de provincie in gesprek met grote bedrijven, waaronder kunstmestfabrikant (en grote stikstofuitstoter) Yara, om de uitstoot te reduceren.
Het geld dat voor deze stappen wordt uitgetrokken is echter relatief gering; voor het maatregelenpakket ‘recreatie, mobiliteit en industrie’ heeft de provincie 30 miljoen euro begroot, op een totale som van 1,66 miljard euro.
Het grootste deel van dat bedrag, te weten 740 miljoen euro, wil de provincie steken in maatregelen om de natuur in Zeeland te herstellen. Dat strekt zich verder uit dan de natuurgebieden zelf; ook wil de provincie de zogeheten ‘groen-blauwe dooradering’ van het landschap stimuleren, en de regelingen voor agrarisch natuurbeheer uitbreiden. „De belangstelling van agrariërs hiervoor is nog altijd groter dan het aantal deelnemers dat het budget toelaat“, stelt de provincie.
Akkerbouw, veehouderij en water
Ruim een derde van het bedrag is gereserveerd voor een maatregelenpakket in de akkerbouw. Boeren kunnen onder meer maatregelen nemen voor bodemverbetering en precisielandbouw, maar ook investeren in emissieloge landbouwmachines en stappen zetten in korte ketens. Daarnaast wil de provincie inzetten op kansrijke nieuwe teelten, gewasbescherming door agrarisch natuurbeheer, en natuurinclusieve landbouw.
200 miljoen heeft de provincie uitgetrokken voor een verduurzaming van de veehouderij, met innovatieve stalsystemen, of het stimuleren van extensivering, verlengde weidegang en kruidenrijk grasland. Daarnaast wil de provincie ook geld uittrekken voor de vrijwillige uitkoop van veehouderijsectoren die niet onder de landelijke opkoopregeling vallen.
Tenslotte wil de provincie een zelfde bedrag uittrekken om afvalwater te kunnen zuiveren en hergebruiken, en daarmee de beschikbaarheid van zoet water voor landbouw en industrie te vergroten.
Menukaart
Al de maatregelpakketten samen kunnen worden gezien als een menukaart, stelt de provincie; samen met bedrijven, inwoners en anderen gaat de provincie per gebied bekijken welke maatregelen uit dit menu wenselijk en mogelijk zijn. „In kleinere gebieden gaan we het gesprek aan met mensen en partijen die geraakt worden door onze keuzes“, stelt de provincie. „Per gebied gaan we bespreken wat zij vinden van de plannen en welke maatregelen voorrang moeten krijgen. Zo kunnen we hopelijk snel aan de slag met maatregelen die gemakkelijk te realiseren zijn.“
Maar Zeeland kan de stikstofopgave volgens de provincie niet alleen oplossen; veel van de stikstof die in Zeeland neerslaat komt van buiten de provincie. Daarom wil de provincie dat het Rijk ook landelijke maatregelen treft om de stikstofneerslag in Zeeland te verminderen.
Donderdag zendt de provincie een webinar uit over het gebiedsprogramma. Dit is te volgen via https://channel.royalcast.com/webcast/zeeland/20230713_1 . Later terugkijken kan via dezelfde link.