Vijf boeren leggen samen koolstof vast via agroforestry
De vijf boeren hebben het plan bij SNK ingediend met de steun van de provincie Noord-Brabant en in samenwerking met het Agroforestry Netwerk Brabant en Stichting Probos. Het gaat om de Brabanders Kees van Zelderen (De Rips), Arjan Aarts (Sprundel), Lucien Daas (Diessen), Paul den Dunnen (Lage Zwaluwe) en Edward Nijk uit het Gelderse Almen.
Voortrekkersrol
De provincie Noord-Brabant meldt al enkele jaren een voortrekkersrol het hebben op het gebied van agroforestry en ondersteunt deze ontwikkeling. ‘Het project heeft een looptijd van 20 jaar en zal voor dit cluster agrariërs naar verwachting voor 1400 ton CO2-vastlegging opleveren’, aldus de provincie.
Verdere ontwikkeling
Voor boeren die investeren in agroforestry is het volgens Brabant vaak een uitdaging om de periode waarin de bomen en struiken nog niet voldoende opbrengst genereren, te overbruggen. ‘Om deze voorinvestering te kunnen doen en deze overbruggingsperiode te financieren, wordt er gezocht naar ondersteuning. Koolstofcertificaten voor agroforestry, zoals lijnvormige beplanting en boomweides, kunnen daarom een extra bouwsteen vormen in het verdienmodel van grondeigenaren die met agroforestry aan de slag willen.’
Opschaling verdienmodel
Met het gebruik van geborgde koolstofcertificaten van SNK wil de provincie Noord-Brabant bijdragen aan de verdere ontwikkeling en opschaling van het verdienmodel voor boeren die met agroforestry willen werken. ‘Tegelijkertijd biedt dit bedrijven en overheidsinstanties de mogelijkheid om lokale koolstofcertificaten aan te kopen. De vraag naar Nederlandse certificaten is de laatste jaren toegenomen, terwijl het aanbod nog achterblijft’, aldus Brabant.
Certificering emissiereductie
De Stichting Nationale Koolstofmarkt hanteert een systeem voor de certificering van CO2-emissiereductie van projecten. ‘De certificaten zijn bedoeld voor Nederlandse organisaties die zich vrijwillig inzetten om bij te dragen aan de emissiereductie in Nederland’, legt Brabant verder uit. ‘SNK waarborgt dat de emissiereductie additioneel is aan het bestaande beleid en wordt gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen. Het afgelopen jaar is er een methodedocument specifiek voor agroforestry ontwikkeld. Het bijzondere aan koolstofvastlegging door bomen is namelijk dat de bereikte CO2-emissiereductie zichtbaar is, en het project zelfs kan worden bezocht.’
Klik hier voor meer informatie over Agroforestry Netwerk Brabant.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen