Limburgs voerbedrijf Nijsen viert 85-jarig bestaan met ambitieus groeiplan
Nijsen verduurzaamt de voedselketen en zorgt voor minder verspilling. Het bedrijf doet dit door van reststromen uit de levensmiddelenindustrie en retail via korte ketens weer eten te maken, het zogenoemde ‘Food-for-Feed-for-Food’ proces dat het bedrijf hanteert.
Het bedrijf wil dit bereiken door de eigen groene energie te gaan produceren, de logistiek te optimaliseren en door het productieproces te verbeteren. ‘Nijsen verduurzaamt de voedselketen en zorgt voor minder verspilling. We presenteren het groeiplan omdat het bedrijf sterk groeit en we onze koppositie verder uit willen breiden.’
CO2-voetafdruk
John Geurts is de directeur van Nijsen company. „Planet, People, Profit en Partnership vormen de gids in onze bedrijfsvoering”, zegt hij. „Door reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken wordt er geen landbouwgrond gebruikt voor veevoeders, ontbossing tegengegaan en een grote reductie van de CO2-voetafdruk voor onze klanten gerealiseerd. Dagelijks brengen wij 400.000 kg aan levensmiddelen terug in de voedselkringloop.’’
Toenemende belangstelling
Het bedrijf zegt vanuit alle sectoren een sterk toenemende belangstelling te constateren voor haar aanpak. ‘De circulaire voeders vinden hun afzet niet alleen in de veehouderij maar ondertussen ook in de petfood-, wildlife- en insectenmarkt. Andere markten en concepten zijn volop in ontwikkeling; het ontsluiten van meer reststromen en het ontwikkelen van andere afzetmogelijkheden, nieuwe toepassingen en circulaire concepten. Zo zijn reststromen eveneens interessant voor groene energie en non-food toepassingen.’
Geurts vertelt hoe hij de toekomst van het bedrijf ziet. „Nijsen zet dagelijks stappen in de ambitie naar een gesloten, circulair voedselsysteem. Er is immers maar één planeet, daar moeten we zuinig op zijn.’’
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Nijsen company