Varkenshouder neemt failliete mestfabriek over en verdrievoudigt capaciteit
MVB Oijen bv is de nieuwe naam van de mestverwerkingsinstallatie naast de waterzuivering van Waterschap Aa en Maas in Oijen. Het bedrijf is de afgelopen weken opnieuw opgestart door varkenshouder Machiel Coppens uit Boekel, nadat het jaren stond te verloederen.
Eerder opereerde de installatie onder de naam BioEnergy Maasland. Dit bedrijf werd eind 2014 failliet verklaard. Coppens heeft plannen voor een forse uitbreiding van de capaciteit van de installatie, schrijft het Brabants Dagblad dinsdag 1 mei.
Afgelopen week besloot Gedeputeerde Staten dat Coppens geen mer(milieueffectrapportage)-procedure hoeft te doorlopen om de verwerking van drijfmest in Oijen op te schroeven van 34.500 kubieke meter naar 100.000 kuub per jaar. Eerder stelde de provincie zich ook al op het standpunt dat er voor de mestfabriek van boerencoöperatie MACE aan de Osse haven geen mer-rapport hoeft te worden opgesteld. Deze fabriek wordt vijf keer zo groot als de installatie van Coppens.
Logisch
Coppens stelt in een reactie dat hij het logisch vindt dat er geen verschillend oordeel volgt in vergelijkbare situaties. De varkenshouder ligt in zijn woonplaats Boekel al jaren in de clinch met omwonenden en de gemeente over stank en vergunningen voor mobiele mestverwerkingsinstallaties bij zijn boerderijen, schrijft het Brabants Dagblad.
Coppens zegt tegen de krant dat hij de mestfabriek in Oijen een half jaar geleden heeft gekocht en dat hij in de afgelopen periode contact heeft gelegd met omwonenden. „Ik heb ze gevraagd wat zij van mij verwachten. Ze hebben me dat duidelijk gemaakt en ik zal daarnaar handelen.”
De buren verwachten met name dat ze niet opnieuw te maken krijgen met stankoverlast, zoals in het verleden bij BioEnergy Maasland vaak het geval was. Coppens belooft daar alles aan te doen.
Geen vergisting
In tegenstelling tot zijn voorganger richt MVB Oijen zich niet op vergisting van mest om zo groene stroom op te wekken. De 100.000 kubieke meter aangevoerde drijfmest wordt er gescheiden in 20.000 kuub dikke mestfractie, 35.000 kuub concentraat en 45.000 kuub loosbaar water.
Melkveehouder Jos Bouwens is de meest nabije buurman van het bedrijf aan de Parallelstraat in Oijen. Hij zag hoe de vervallen installatie en het terrein in de afgelopen weken werden opgeknapt. Intussen lijkt de verwerkingsfabriek weer volop in bedrijf. „Wij hebben nog niks geroken, terwijl de wind meestal onze kant op staat. Coppens heeft ons inderdaad bijgepraat over z'n plannen. Ik heb gezegd: het maakt me niks uit wat je sjouwt, als wij er maar geen last van hebben. Tot op heden heeft hij woord gehouden.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief
Bron: Brabants Dagblad