VVD wil naar een duurzame landbouw met ruimte voor boeren en beprijzing van stikstof
‘Ruimte geven, grenzen stellen’ is de titel van het programma waar de VVD de verkiezingen mee ingaat. Die grenzen stellen de liberalen, waar het landbouw betreft, bij de stikstofuitstoot; die moet omlaag. En dat betekent dat de landbouw zich aan moet passen. „Decennialang heeft onze landbouw op succesvolle wijze gezorgd voor hoge voedselproductie tegen de scherpste prijs“, stelt de partij in het programma. „Maar productie en export moeten geen doel op zich zijn.“ De sector zal van de partij duurzamer moeten worden.
Maar bij dat streven naar verduurzaming krijgt de boer, als het aan de liberalen ligt, ruimte om zelf zijn koers te bepalen. De VVD wil nieuwe verdienmodellen ontwikkelen en met doelvoorschriften, en zonder allerlei wisselende regeltjes, boeren zelf laten bepalen hoe ze de gestelde doelen bereiken. „We geven ondernemers zelf de ruimte in de landbouw met doelsturing door middel van metingen op bedrijfsniveau en een Afrekenbare Stoffenbalans“, klinkt het.
Niet nieuw
Het is geen nieuw geluid. Dezelfde thema’s waren te vinden in het vorige verkiezingsprogramma, van twee jaar geleden. Ook de wens om de positie van de boer in de keten te versterken zien we in beide programma’s terug.
Misschien is het daarom dat, waar Landbouw en Natuur in 2021 nog een apart hoofdstuk in het VVD-programma was, de sector nu een paragraaf krijgt toebedeeld in het hoofdstuk over economie. Geen woorden meer over hoe trots Nederland mag zijn op zijn agrarische sector - misschien vinden de liberalen dat nu vanzelfsprekend.
Stikstof
De VVD wil de stikstofuitstoot verminderen om Nederland van het slot te halen. Maar daarbij wil ze zo weinig mogelijk onderscheid maken tussen economische sectoren, en landbouw dus op dezelfde manier behandelen als mobiliteit en industrie. Daarbij stuurt ze op vrijwilligheid en keuzevrijheid, want ‘dwingende maatregelen zorgen voor onnodige polarisatie en daarmee vertraging bij het werken aan oplossingen’.
De VVD wil stikstofuitstoot beprijzen, om daarmee ondernemers te stimuleren zelf aan de slag te gaan om die uitstoot terug te brengen. Het geld dat deze beprijzing moet opleveren, in ieder geval vanuit de landbouwsector, moet terugvloeien naar die sector, en worden ingezet voor verdere verduurzaming.