Europese Commissie wil beschermde status wolven aanpakken, vraagt burgers om gegevens
„De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio’s is een reëel gevaar geworden voor de veestapel en mogelijk ook voor de mens“, stelde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. „Ik dring er bij lokale en nationale autoriteiten op aan om waar nodig actie te ondernemen.“ Volgens haar biedt de huidige EU-wetgeving al de mogelijkheid om dit te doen.
Gegevens gevraagd
Maar tegelijk wil de Commissie kijken wat zij kan doen om de uitdagingen die voorkomen uit de terugkeer van de wolf, aan te pakken. Daarom vraagt ze belanghebbenden om uiterlijk op 22 september actuele gegevens over de wolvenpopulatie en de gevolgen daarvan bij haar in te dienen, via het adres EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu
Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie dan een besluit nemen om, waar dat nodig is, de beschermingsstatus van de wolf in de EU te wijzigen en de wetten daarover te actualiseren. Dat is in aanvulling, haast de Commissie zich te zeggen, op de mogelijkheden die de EU-wetgeving lokale en nationale overheden nu al biedt.
Resolutie
De Commissie neemt deze stap vanwege een resolutie die het Europees Parlement eind november had aangenomen. Daarin vroeg het Parlement de Commissie om te inventariseren waar de hernieuwde aanwezigheid van de wolf tot problemen leidde en om de best mogelijke maatregelen daartegen te ondersteunen. Daarop is de Commissie in april begonnen met het verzamelen van gegevens van deskundigen, maar die hebben nog geen volledig beeld opgeleverd. Daarom roept de Commissie nu dus ook anderen op om hun gegevens met haar te delen.
Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid namens de SGP en mede-indiener van de resolutie, is blij dat de Commissie nu naar de wolvenproblematiek kijkt. „Het is de hoogste tijd om de beschermde status aan te passen“, zegt hij. „De regio’s moeten de roedels wolven zo spoedig mogelijk beter kunnen beheren, de wolf is geen bedreigde soort meer in Europa.“
Volgens hem moeten regio’s zelf kunnen optreden voor een betere balans in biodiversiteit, en is de actie van de Europese Commissie ook een signaal voor de Nederlandse overheid. „Die moet de verdergaande eigen regels voor de bescherming ook eens tegen het licht houden.“
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Brenda Timmermans, via Pexels