Fotoserie: Succesvolle demonstratie in Hooge Zwaluwe: 'Mechanische onkruidbestrijding in de stoppel'
Deze demo vond plaats op het bedrijf van boer en Schoon Water-deelnemer Jan Romme en van de buurman, familie Van Beek in Hooge Zwaluwe (NB). Samen met de leveranciers keken de akkerbouwers naar het
bewerken van de stoppel van groenbemesters en het bestrijden van onkruiden met verschillende machines op de klei.
Kuhn Biomulch
De Kuhn Biomulch (zie foto) is een frees die tussen de 3-6 cm diep werkt. De biomulch kan gebruikt worden voor onkruidbestrijding maar ook voor het inmengen van groenbemesters. De messen snijden de wortels van de onkruiden en groenbemester door en verkleinen de
gewasresten. Vervolgens mengt de machine deze resten met de toplaag waardoor er een optimale afbraak plaats kan vinden. Voor een goede werking is het belangrijk dat het
perceel vlak is. Voorop staat de Kuhn klepelmaaier. Deze kan gewassen tot 1,5 m hoogte
versnipperen. De biomulch hoeft vervolgens alleen nog de wortels los te snijden en de gewasresten te mengen met de toplaag.
Knoche Ökogrubber
De Knoche Ökogrubber is een cultivator waarmee heel ondiep gewerkt kan worden. De diepte afstellen gaat via de wielen voor en de rol achterop. De wielen geven bovendien stabiliteit. Machine heeft drie rijen geveerde tanden, met boven op een zware krul. De Ökogrubber snijdt met de ganzenvoetscharen de groenbemester, maisstoppel of het vanggewas vlak af. Daarnaast wordt de grond op enkele
cm diep gewoeld. Het nieuwere type heeft daarnaast ook een hoger frame zodat het gewas er goed doorheen geleid kan worden.
KvickFinn
De KvickFinn is een schoffel-cultivator waarmee de bodem ondiep losgehaald kan worden. Daarachter zit een rotor met haken die de onkruiden door de lucht gooit. Het onkruid komt hierdoor los boven op de grond te liggen. De vrij lange machine heeft wel wat hefvermogen nodig, maar vrij weinig motorvermogen voor de aandrijving. De machine zorgt ervoor dat de stoppel, en ook onkruiden, bovenop komen te liggen en uitdrogen. Er zijn goede resultaten met deze machine tegen kweek, knolcyperus en zeebies op zandgrond na ca. 3 herhalingen.
In het geval van probleemonkruiden kan je er een tweede keer dieper doorheen. De eerste keer zo ondiep mogelijk, de stoppel en onkruiden moeten dan boven komen te liggen. Met de rotor is dat max. 7 cm, de cultivator komt dieper. Het is belangrijk om rustig te rijden anders pak je niet alle onkruiden mee.
Karat 9
De Karat 9 is een cultivator met drie rijen tanden, die gebruikt wordt in de stoppel. Ook geschikt voor NKG-bewerking. Voordeel van deze machine is dat je snel (met 15 min) een nieuw werktuig erop zet en dat er meerdere opties op kunnen. De cultivator heeft een smalle beitel voor een diepere bewerking en openstaande
scharen voor een betere mening van de gewasresten met de toplaag. De minimale diepte met deze machine is 7-8 cm. De messenringwals (optioneel) die achterop staat drukt de grond mooi aan en loopt minder snel vol op de klei.
TGA 300 Treffler cultivator
Last, but not least: de Treffler TGA 300 is een cultivator die op slechts twee cm diep kan werken als het veld vlak is. Op een oneven veld wordt dit wat dieper. De cultivator kan voor- en achterop worden gemonteerd, kan in verschillende maten geleverd worden en er kunnen verschillende type tanden op. Doordat de tanden en ganzenvoeten overlappen, snijdt de cultivator over de gehele breedte het onkruid op een egale diepte af. De tanden trillen waardoor het blad afgesneden wordt. De loopwielen zorgen ervoor dat de machine egaal over het veld heengaat. De wiedeg achterop is met name bedoelt voor het voorjaar om kleine onkruiden los te trekken. Belangrijk is dan om de 5-7 dagen rijden, zodat kiemende onkruiden worden meegenomen.
Tekst gaat door onder de foto.
Project 'Schoon water voor Brabant'
Schoon Water voor Brabant is een stimuleringsproject om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Initiatiefnemers zijn provincie Noord-Brabant, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, Cumela, en de Brabantse waterschappen. De uitvoering is in handen van CLM Onderzoek en Advies, Delphy en Arcadis. Grond- en oppervlaktewater zijn een bron voor drinkwater. Telers en loonwerkers uit heel Brabant doen mee aan het project. In tien grondwaterbeschermingsgebieden is er extra aandacht voor vermindering van uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar het grondwater. Zo zorgen zij samen voor schoon drinkwater, nu en in de toekomst. Zie ook www.schoon-water.nl.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: CLM Onderzoek
Bron: CLM Onderzoek