Biomineralenfabriek Roosendaal hoeft niet dicht van rechtbank
Bewoners, milieuverenigingen en bedrijven stelden beroep in tegen het besluit van de gemeente. Zij vrezen onder meer geuroverlast en zijn bang dat verminderde luchtkwaliteit gevolgen heeft voor de gezondheid. De rechtbank oordeelde dat het college een aangevraagde vergunning alleen mag weigeren in het belang van het milieu. De eisende partijen stelden dat de omgevingsvergunning niet verleend zou kunnen worden, juist vanwege de bescherming van het milieu.
Geen milieugevolgen
Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat er onaanvaardbare milieugevolgen te verwachten zijn. Dit leidt zij onder meer af uit de aanwezige rapporten en adviezen over geluid, geur en luchtkwaliteit. De eisende partijen hebben niet aangetoond dat deze rapporten onjuist zijn. En ze hebben geen onderzoek aangeleverd dat het tegendeel bewijst. Volgens de rechtbank moet het college de vergunning voor de biomineralenfabriek daarom verlenen.
Unieke fabriek
In Nederland kennen we geen fabriek waarin op vergelijkbare wijze mest wordt verwarmd en tot korrels wordt verwerkt. Om die reden is er in de rapporten veelal van theoretische berekeningen uitgegaan die aan de gestelde milieunormen voldoen. De eisende partijen willen zekerheid dat dat in de praktijk ook zo is. De rechtbank gaat ervan uit dat ook in de praktijk aan de normen wordt voldaan. Hiertoe zijn in de vergunning duidelijke en handhaafbare voorwaarden opgenomen.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant