BBB ziet landbouw als strategische troef
De BBB streeft daarom naar een langjarig landbouwbeleid en een sector die groot genoeg blijft om een leider te blijven in landbouwkennis en -innovatie. Dat betekent onder meer dat de belangen van de landbouw moeten worden meegenomen in plannen over ruimtegebruik, dat landbouwgrond een beschermde status moet krijgen, en dat natuur moet passen bij de landbouw en andere economische activiteiten. In plaats van natuurinclusieve landbouw wil de BBB een landbouwinclusieve natuur. Als dat betekent dat er voor een dieren- of plantensoort geen plek meer is, is dat dan jammer. Er komen wat de BBB betreft dan ook geen nieuwe natuurgebieden meer bij, en duurzame energie moet niet op landbouwgrond worden opgewekt.
Stikstof
De BBB wil dat de huidige stikstofwet van tafel gaat. In plaats daarvan pleit de partij voor een brede blik op natuurbeleid, met behoud en herstel van de natuur enkel waar dat nodig is. Nederland moet wat de partij betreft zo snel mogelijk van het stikstofslot af. De partij zal dit willen bereiken met haar eigen initiatiefnota, maar die nota noemt ze niet in het programma.
Europa light
Waar de doelstellingen van de partij botsen met Europese regels, moet volgens de BBB Europa maar wijken. De partij pleit ervoor om de Europese samenwerking een tandje terug te zetten. Die samenwerking hoeft wat de BBB betreft niet veel verder te gaan dan de Europese Economische Gemeenschap van dertig jaar geleden. En daar hoeft niet per sé een gemeenschappelijke munt bij; de monetaire unie (de Euro) ziet de partij als ondermijnend voor de Europese samenwerking. De partij vindt dat wetgeving enkel op Europees niveau dient te worden afgesloten waar dat niet op het niveau van de lidstaat kan, maar stelt tegelijkertijd dat lidstaten geen regels mogen invoeren die verder gaan dan de Europese regels.
Onderhandelingen
Met deze stellingname gaat de partij verder dan de meeste andere partijen. Het wordt interessant om te zien hoeveel van deze standpunten de BBB overeind kan houden als ze na 23 november de coalitie-onderhandelingen ingaat, en welke standpunten ze op wil geven.