Minister heft alle beperkingen op
Adema: blauwtong al voor de winter verspreid over heel Nederland
De deskundigengroep dierziekten geven met een aantal hoofdconclusies aan dat verspreiding van het blauwtongvirus (BTV 3) langzaam maar zeker zal zijn, en soms met grotere sprongen naar nog niet besmette regio’s. De kans is reëel dat heel Nederland al voor de winter besmet is en anders zal na de winter opnieuw verspreiding plaatsvinden. 'Dit is een harde realiteit', concludeert Adema.
Opheffen blokkades
Omdat het virus zich op grote schaal kan gaan verspreiden, wijzgt de minister de aanpak. Per direct worden daarom blokkades bij besmette bedrijven opgeheven. Ook bij nieuwe besmette bedrijven worden geen beperkingen meer opgelegd. De NVWA zal de betroffen bedrijven daarover informeren. 'Deze blokkademaatregel is bedoeld om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar dit is enkel zinvol in de situatie waarin onduidelijk is in welke mate verspreiding al is opgetreden en de maatregel aantoonbaar bijdraagt aan het voorkomen van verspreiding.'
Nu duidelijk is dat BTV 3 zich langzaam maar zeker verspreidt, heeft een aan- en afvoerverbod op besmette bedrijven onvoldoende toegevoegde waarde meer, vindt de minister. De EU-regelgeving geeft voor dat geval de ruimte om deze maatregel in te trekken.
Inzet NVWA
Daarnaast wil Adema de NVWA effectiever inzetten. De NVWA krijgt dagelijks meerdere verdenkingen binnen, met name uit het bekende besmette gebied. Omdat dit veel capaciteit van de dierenartsen en NVWA vraagt, kunnen ze geen andere werkzaamheden verrichten.
De instantie zal daarom op korte termijn niet alle meldingen van verdenkingen meer actief bezoeken. Bij meldingen uit het bekend besmette gebied kan de NVWA ervoor kiezen om deze locaties niet te bezoeken en de private dierenarts monsters in te laten sturen aan de Wageningen Universiteit. Hierover zal de NVWA in de komende week communiceren met betrokken sectoren en dierenartsen.
Adema benadrukt dat het wel belangrijk blijft om zicht te houden op de aanwezigheid van het virus. 'Verdenkingen moeten bij de NVWA gemeld blijven worden, NVWA houdt hiermee overzicht en kan monstername door dierenartsen aansturen.'
Vervoersbeperkingen
Adema kondigde vorige week aan dat hij met de resultaten van onderzoek en uitslagen van verdenkingen deze week opnieuw ging beoordelen of vervoersbeperkende maatregelen effectief kunnen zijn om de verspreiding in te dammen. De huidige situatie geeft onvoldoende aanleiding om dit te doen. 'De verwachting van de deskundigen is dat het gebied met BTV 3 ook met vervoersbeperkingen met een snelheid van 15 km per week zal groeien. Dat betekent dat voor de winter nagenoeg heel Nederland besmet gebied zal zijn. Ik zie daarom geen reden om vervoersbeperkende maatregelen te treffen.'
Andere maatregelen
Adema blijft samen met de sector de mogelijkheden voor vaccinatie verkennen. In gesprek met farmaceuten wordt gekeken of, en zoja, op welke termijn een geschikt vaccin beschikbaar kan zijn. Daarnaast wil Adema bezien of het mogelijk is om een knuttenvrije periode af te kondigen. Knutten zijn kleine muggen die het virus van dier naar dier kunnen brengen. Dit kan helpen om tijdelijk, in de winter, handel in levende dieren en levende dierlijke producten mogelijk te maken, zonder de aanvullende voorwaarden voor verplaatsing vanwege blauwtong die nu voor het bedrijfsleven tot hoge extra kosten leiden.
Aantal besmettingen
De afgelopen dagen zijn enkele tientallen nieuwe verdenkingen gemeld bij de NVWA. De meeste zijn in de buurt van het gebied waar de eerste besmettingen vorige week werden vastgesteld. Ook uit andere delen van het land worden verdenkingen gemeld. Het gaat bij beide om zowel schapen als runderen met ziekteverschijnselen die kunnen passen bij een blauwtongbesmetting.
Op donderdag 14 september waren er aan het einde van de dag 44 bevestigde gevallen, waarvan 30 houderijen met schapen en 14 rundveebedrijven. 'De meeste besmettingen blijven gevonden worden in hetzelfde gebied als waar de eerste besmettingen werden vastgesteld. Maar ook verder buiten dit gebied zijn besmettingen gevonden', schrijft Adema.
Er zijn al meerdere regio's buiten het eerste detectiegebied waar sprake is van blauwtong. Het gaat dan om Hillegom (Zuid-Holland), Wapenveld en Hulshorst (beide Gelderland), Almere en Zeewolde (beide Flevoland).