Brabantse veehouders in onzekerheid gestort: oppositie Provinciale Staten eist opheldering
De fracties van het CDA, BBB (BoerBurgerBeweging), JA21 en PVV hebben gezamenlijk een verzoek ingediend voor een (interpellatie)-debat tijdens de aanstaande vergadering van Provinciale Staten op 29 september 2023. Het onderwerp van dit debat betreft de 'Beginselen van behoorlijk bestuur inzake de in de IOV (Interim Omgevingsverordening) vastgestelde reductiepercentages en stalmaatregelen', oftewel het stallenbesluit. De partijen willen in debat met Gedeputeerde Staten (portefeuillehouders voor Agrarische Ontwikkeling (Marc Oudenhoven) en Wet Natuurbeheer (Hagar Rooijakkers)).
„We hebben tien Statenleden nodig om zo'n debat erdoor te krijgen en hebben er nu al twintig", zegt CDA-Statenlid Tanja van de Ven. „Het is nog heel even afwachten, maar ik verwacht dus dat het debat er gaat komen. Het gaat mij vooral om de onzekerheid die veehouders nu hebben. Iemand die een vergunning aanvraagt bij de omgevingsdienst (ODBN) krijgt een melding dat zijn aanvraag on hold wordt gezet. Melkveehouders en kalverhouders hebben volgens het coalitieakkoord uitstel gekregen, maar dat is nog nergens in een wet verankerd. Terwijl een vergunningaanvraag op 1 oktober binnen moet zijn."
Niet haalbaar
Geitenhouders weten momenteel niet of ze onder melkvee vallen, de pluimvee- en varkenshouderij kunnen alleen inzetten op een luchtwasser. 'De kern van de zorg van de fracties is dat de IOV nog niet is aangepast, waardoor er per 1 oktober 2023 geen rechtszekerheid kan worden geboden aan ondernemers. De aanvraagdatum voor vergunningen met betrekking tot verplichte stalmaatregelen en de realisatiedatum voor ammoniakreductie-eisen zijn momenteel niet haalbaar en bedreigen de rechten van boeren. Dit roept vragen op over de zorgvuldigheid van de overheid in het voorbereiden van besluiten en het waarborgen van de rechtszekerheid van burgers', schrijven de fracties die het debat hebben aangevraagd in een persbericht.
ZLTO en POV roerden zich eerder al. De belangenbehartigers vinden het onbegrijpelijk dat alleen melkvee- en kalverhouders uitstel hebben gekregen tot 2026 in het coalitieakkoord. Van de Ven, zelf melkvee- en varkenshouder, wordt veel gebeld door bezorgde Brabantse boeren. „Daar kom ik nu voor op. En dat is zeker niet voor het eerst. Ik heb al wel honderd keer geroepen we boeren niet met iets kunnen opzadelen wat juridisch helemaal niet blijkt te kunnen."