EU-experts blijven het oneens over verlenging glyfosaatvergunning
Daar werd ook geen overeenstemming, laat staan een besluit verwacht. Die taak is nu weggelegd voor de bevoegde ministers van de EU-lidstaten. Die moeten op 13 oktober in Luxemburg eindelijk de knoop doorhakken. Lukt dat niet dan hebben ze nog de tijd tot 15 december. Op die datum loopt de huidige vergunning voor het gebruik van glyfosaat in de EU af. De Europese Commissie is voor een verlenging van tien jaar.
Wanneer ook op 13 oktober geen besluit kan worden genomen, moet de Europese Commissie volgens het EU-Verdrag zelf de beslissing nemen. Maar de bevoegde EU-commissaris Vytenis Andriukaitis wil daar niets van weten omdat hij geen besluit wil zonder de politieke steun van zoveel mogelijk lidstaten. Hij acht de kwestie daarvoor van te groot belang. Daarom gaan er in Brussel onder diplomaten van de lidstaten stemmen op om de kwestie hoger op te tillen naar de EU-staatshoofden en –regeringsleiders die in december voor topoverleg bijeen komen in Brussel.
Nadelen
Er is ondanks dat voorstel nog steeds een groep van experts van lidstaten, die erbij blijven dat de in hun ogen kankerverwekkende onkruidverdelger glyfosaat niet meer mag worden toegelaten in de Europese Unie. „We zijn het eens met tientallen milieuorganisaties in Europa en met onder andere het Nederlandse parlement, dat de nadelen van dit middel voor mensen, dieren en milieu veel te groot zijn, hetgeen al jarenlang door verschillende internationale wetenschappelijke instellingen wordt aangetoond”, verklaarde een Scandinavisch lid van het comité.
Tijdens de vergadering werd meermaals gerefereerd aan het oordeel van de algemeen onpartijdig geachte WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is en mogelijk verband houdt met het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
Ook het standpunt van het EFSA (Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid), dat in juli verkondigde dat glyfosaat 'niet kankerverwekkend is maar wel schadelijk voor de biodiversiteit' werd door de tegenstanders van het middel extra uitvergroot.
Data
Ook het feit dat het EFSA zelf bekendmaakte, dat er in het onderzoek, voorafgaand aan de toelating van de glyfosaat, nog data ontbraken en dat er nog veel onduidelijk is, werd door de tegenstanders van de door de Europese Commissie voorgestelde verlenging van de vergunning met 10 jaar nog eens extra in de verf gezet.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ruth van Schriek