Slachtlijnonderzoek verbetert welzijn varkens
„Het is wenselijk om afwijkingen aan organen veroorzaakt door dierziekten of parasieten te verminderen. En met de verzameling van data en terugkoppeling naar de bedrijven, moet dat in samenspraak met erfbetreders mogelijk zijn.” Die uitspraak deed Derk Oorburg, directeur kwaliteit Vion Nederland. Hij was een van de inleiders tijdens deze bijeenkomst in Boxtel.
Dierwelzijn
Slachterij Vion richt zich steeds nadrukkelijker op het dierwelzijn op de varkenshouderijen en in de eigen wachtruimtes. Oorburg: „Data verzamelen aan de slachtlijn blijkt nuttig om te sturen op dierwelzijn. Niet op basis van het individuele dier, maar op basis van koppels. Ook daarmee kunnen we erfbetreders ondersteunen.” Infecties met ziekten als gevolg en parasitaire besmettingen gaan namelijk gepaard met afwijkingen en littekens aan organen. Dit gaat bij de varkens ten koste van de groei, de voederconversie en het welzijn; daarnaast vermindert het de efficiëntie aan de slachtlijn. Door actie te ondernemen op bedrijfsniveau zijn deze aspecten te verbeteren.
Rol slachterijen
In de welzijnsverbetering van varkens ziet Oorburg een belangrijke rol weggelegd voor slachterijen. „Ik zie dat naast voedselveiligheid en gezondheid. In West-Europa ligt de focus al sterk op welzijn, maar de aandacht en eisen ten aanzien van welzijn gaan zich ook geleidelijk in andere werelddelen aanscherpen. Ook als slachterij zullen we deze eisen moeten borgen in het kwaliteitssysteem omdat mondiaal 100 miljoen consumenten onze producten eten.” Bij Vion doet men al geruime tijd ervaring op door koppels varkens te beoordelen met scores op bijvoorbeeld darmen, longen, magen en levers. De resultaten daarvan kunnen als feedback gelden voor erfbetreders zoals voerspecialisten, klimaatdeskundigen of dierenartsen.
Hoger gezondheidsniveau
Het gaat Oorburg bij de beoordelingen vooral om data waarmee de diergezondheid naar een nog hoger niveau getild kan worden, want volgens hem er is ruimte voor verbetering. Daar kan ook een slachterij - waar de marges naar zijn zeggen toch al laag zijn - haar voordeel mee doen. Oorburg: „Als een varken bijvoorbeeld aan een borstvliesontsteking (Pleuritis) lijdt door toedoen van APP of Pasteurella dan kunnen de longen aan het karkas verkleven. Dat bemoeilijkt de uitvoering van het slachtproces.” Pleuritis kost al gauw vijf euro per varken vanwege een lagere opbrengst en omdat varkens met pleuritis gemiddeld vierenhalve dag langer op het bedrijf verblijven. UIteraard is pleuritus niet prettig voor het dier. De long is niet meer flexibel op die plaats en dat bemoeilijkt de ademhaling. Als gevolg daarvan eet het varken minder en groeit het slechter. Hoe ernstiger de pleuritis, hoe groter het effect. Dergelijke aspecten spelen ook een rol bij de aanwezigheid van spoelwormen. Dit kan voor leverafwijkingen zorgen, maar in het volwassen stadium van de parasiet ook zorgen voor beschadiging van darmen. Deze parasieten worden in 1 tot 1,5 procent in meer of mindere mate in de darmen van vleesvarkens aangetroffen.
Betere resultaten
Data afkomstig van uitgebreid slachtlijnonderzoek van koppels worden op deze bijeenkomst van Agrivaknet in Boxtel geduid als een waarvolle informatiebron voor voerspecialisten, klimaatdeskundigen en dierenartsen. Hiermee zijn de technische resultaten op vleesvarkenshouderijen verder te verbeteren. Vion heeft hiervoor overigens een waardevolle internetapplicatie beschikbaar, die ‘Farmingnet’ heet.